Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Відома художниця Валентина Протопоп святкує свій особистий ювілей

Дата: 04.01.2024 17:10
Кількість переглядів: 755

Фото без опису

4 січня святкує свій 65-й день народження Валентина Ростиславівна Протопоп – відома волинська художниця з селища Іваничі, народна майстриня авторської вишивки та виробів з випалювання по дереву.

Щиро бажаємо іменинниці міцного здоров’я, позитиву, гарного настрою, постійно знаходити натхнення для свого мистецтва, завжди мати бажання творити і перетворювати цей світ, а у своїй справі бути завжди неодмінно першою.

Талановита, ніжна душею і в той же час сильна особистість, Валентина живе багатим повноцінним життям: має надійних друзів, улюблену справу, завжди цікавиться політичними та культурними подіями у світі, країні, громаді. Двері її дому завжди відчинені для щирих і добрих людей, які несуть їй творчий запал та енергію для створення чудових графічних малюнків.

Народилася у селі Древині Іваничівського району Волинської області 4 січня 1959 року в родині Ганни та Ростислава Протопоп. Росла, як усі, бігала, гралася. Але доля розпорядилася так, що в дитинстві Валя тяжко захворіла. З 13-ти річного віку, прикута до ліжка. Страшна хвороба – мʾязова дистрофія знерухомила її. Проте, всупереч немилостивій недузі, ця мужня жінка хоче бути потрібною людям.

Понад 25 років її руками і ногами була ненька – Ганна Олексіївна. Після смерті матері, турботи про Валентину взяла на себе сестра Віра.

Для Валентини Протопоп, всупереч немилостивій недузі, світ не обмежується рідною домівкою. Вона хоче бути потрібною людям. І це їй вдається завдяки талантам, якими так щедро наділена ця мужня і життєлюбна жінка. Майстриня вишиває, випалює пейзажі на дереві, майстерно створює графічні малюнки.

Свої вміння значно удосконалила заочно здобувши середню, а пізніше - вищу освіту у Московському народному університеті мистецтв на факультеті образотворчого мистецтва.

Валентина віртуозно володіє графічною технікою, малюнки виконані у своїй неповторній манері, філігранно виписані, сповнені тонкого ліризму, краси та вміння бачити прекрасне у звичайному і буденному.

Неодноразово її роботи були представлені на районних та обласних виставках виробів народних майстрів під час творчих звітів аматорів народного мистецтва. А також були організовані персональні виставки її робіт:

2002 рік – Волинський краєзнавчий музей (м. Луцьк);

2008 рік – Музей гетьманства (м. Київ);

2009 рік – Музей Миколи Островського в м. Шепетівка Хмельницької області;

2012 рік – Волинський краєзнавчий музей (м. Луцьк);

2012 рік – Іваничівський історичний музей;

2015 рік – світлиця-музей Тараса Городецького в місті Червоноград Львівської області;

2017 рік – Старовижівський краєзнавчий музей;

2018 рік – Національний музей літератури України, м. Київ;

2019 рік – Затурцівський меморіальний музей В'ячеслава Липинського;

2019 рік – Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, м. Київ;

2019 рік – Центральна бібліотека ім. Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва;

2019 рік – Міжнародна виставка графіки «Графіка у Харкові» (м. Харків);

2020 рік – Іваничівська публічна бібліотека;

2020 рік – участь у ІІ-му Всеукраїнському конкурсі ручної графіки в Художній галереї і майстерні «Божієй і Маслюкова» (м. Київ);

2022 рік – Історичний музей смт Іваничі

Чимало вишивок та картин майстрині помандрували до волинян, які проживають за межами України у Великобританії, Німеччині, Канаді, США. Її малюнки надруковані в журналі «Наше життя» Союзу українок Америки.

Близько 40 років художниця співпрацювала з місцевою газетою «Колос» та понад 30 років її графіка друкується на сторінках газет «Сільські вісті» і «Волинь».

Творами цієї художниці проілюстровано книги:

Віра Хом’як «Віра. Надія. Любов», поезія (2000 р.),

Олександр Матійко «Росянщина», поезія (2002 р.),

Олександр Матійко «Розтоки», поезія (2003 р.),

Олександр Матійко «Потоки» , поезія (2004 р.),

Ілля Темертей «Поезії» (2004 р.),

Лариса Шахова «Грудочка цукру», проза (2005 р.),

Йосип Струцюк «Буб», проза (2007 р.),

Микола Свербій «Своя колія», поезія (2008р.),

Ольга Соколовська «Я в душу сонце й райдуги впускаю», поезія (2008 р.),

Анатолій Можаровський, 2-томник «Я слышу музику небес», поезія (2010 р.),

Анатолій Можаровський, 2-томник «Я сын травы, деревьев, птиц», поезія

(2010 р.),

Анатолій Можаровський, 2-томник «Белая вишня», поезія (2011 р.),

З 1992 року – Валентина Протопоп є членом обласної творчої лабораторії для обдарованих інвалідів (м. Луцьк).

У 2003 році отримала відзнаку Іваничівської районної адміністрації «Людина року району».

У 2012 році вийшов у світ альбом творчих робіт Валентини Протопоп «Пори року». Видання присвячене творчості художниці в галузі графічного мистецтва. В альбомі подано роботи самобутньої художниці – 217 ілюстрацій, статті про неї, коротку біографію. Це лише невелика частка її праці.

За вагомий особистий внесок у розвиток народного мистецтва, відродження і популяризацію образотворчого мистецтва, активну життєву позицію Протопоп Валентина Ростиславівна – у 2011 та 2013 роках одержувала персональну стипендію голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради.

Нагороджена багатьма дипломами, грамотами, відзнаками.

У 2012 році стала переможцем акції «Самородки із народу», ініційованої газетою «Волинь - нова».

Творчий доробок Валентини Протопоп свідчить про силу маленької сильної жінки, прикутої до ліжка, слугує добрим прикладом творчій молоді, як у житті не розгубити духовну енергетику, природні здібності, любити життя, любити свій край, дарувати людям красу свого мистецтва. Двері її дому завжди відкриті для людей. Талановита, ніжна душею і сильна духом, вона зігріває людські серця своїм теплом, засіває їх добром і позитивною енергією.

Бажаємо іменинниці міцного здоров’я і Божої опіки на многії літа!

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора