Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ПОЛІОМІЄЛІТ ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКУ

Дата: 24.10.2023 09:10
Кількість переглядів: 452

Фото без опису

 

         Поліомієліт — це небезпечне захворювання, яке спричиняє поліовірус. Він вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу. У важких випадках — до смерті.

         Поліовірус поширюється від людини до людини через брудні руки, заражені їжу та воду.

        Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом триває від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина : і дитина, і дорослий. Найбільш сприйнятливі до вірусу діти у віці до 5 років.

У 70% випадків захворювання має безсимптомний перебіг. Але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом. У 25% випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота, біль у животі). Поліовірус спричиняє рухові розлади: біль в уражених м’язах, повний параліч, що може розвинутися за кілька годин.

Невиліковний параліч є одним з найважчих ускладнень. Він може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. У разі одужанні після поліомієліту функції вражених недугою нервів і м’язів не відновлюються, розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Тому вкрай важливо пам’ятати про захист від поліомієліту!

Ліків проти поліо не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

СХЕМА ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ ПОЛІОМІЄЛІТУ

  • У 2 та 4 місяці після народження дитина повинна отримати дві дози вакцини ін’єкційно (ІПВ) 
  • В 6 місяців , в 1,5 років, 6 років та в 14 років дитина отримує краплі (ОПВ).

         Дуже важливо не переривати процес вакцинації, адже це ставить під загрозу здоров’я та життя малечі. Допоки дитина не отримала всіх доз щеплення — вона потенційно може інфікуватися та перехворіти з тяжкими наслідками. Якщо ваше дитя з якихось причин пропустила щеплення — надолужте їх.

         Якщо у дитини є хронічні захворювання — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними недугами більш уразливі, тому потребують захисту передусім.

         Якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), розповсюдження вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до розповсюдження вірусу та нових випадків захворювання.

Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту на все життя!!!

 

Лікар епідеміолог

Нововолинського відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                    Ольга Барна

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора