Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Легіонельоз  хвороба «цивілізації»

Дата: 05.09.2023 11:58
Кількість переглядів: 1396

Фото без опису

Легіонельоз – це гостре інфекційне  захворювання,  що характеризується  ураженням дихальної системи.  

Рідкісна хвороба легіонерів (легіонельоз), яку нещодавно виявили в Жешуві та інших містах Польщі біля кордону з Україною, поширюється на інші польські території. Станом на 30 серпня у Польщі відомо про 155 випадки легіонельозу.З них померло – 16 осіб (вік від 64 до 95 років), у всіх були супутні хвороби. Найбільше смертей, а також хворих — у Жешуві.

    В Україні станом на 31 серпня жодного випадку захворювання не виявлено.

Історія. Вперше був зареєстрований у США у 1976 році у вигляді спалаху на конгресі колишніх військовослужбовців Американського легіону (звідси і назва — легіонельоз). Людей вразило невідомою хворобою, яка викликала важку пневмонію. Захворіло 220 учасників з майже 4,5 тисячі осіб, 34 хворих померли.

Легіонельоз – це важка форма пневмонії, викликана впливом бактерій легіонела. Захворювання є дуже серйозним. Близько 10% випадків хвороби можуть бути смертельними для пацієнтів.

  Захворюваність легіонельозом  реєструється у всіх країнах світу. На території нашої країни спалахи легіонельзної інфекції зареєстровані у 1986-1991рр. на суднах Чорноморського пароплавства, у 1990 р. – на Ахтирському заводі «Сільгоспмаш», Сумська область, 2001р. – у м.Одеса (сімейний спалах).

Як поширюється легіонельоз? Легіонелли перебувають у воді та ґрунті, проте нерідкі випадки життєдіяльності таких бактерій в домашніх умовах. Наприклад, легіонела міститься в системах водопостачання: обприскувачах, джакузі, питних фонтанах і зволожувачах повітря; та кондиціонерах. Звідси і пішло, що легіонельоз – хвороба «цивілізації» і у зоні ризику (у першу чергу) розвинені країни. Значна кількість спалахів легіонельозу відбувається у великих будинках, оскільки складні системи водовідведення, кондиціонування і зволоження повітря дуже цьому сприяють.  Саме з активним використанням кондиціонування в останні роки різко зросла кількість спалахів легіонельозу. Для людини, крім високого ризику банальної застуди, через сидіння під потоком холодного повітря, ці прилади ховають у собі більш серйозну небезпеку. В системі охолодження кондиціонера накопичується конденсат, який під сонячними променями нагрівається до високої температури, створюючи сприятливі умови для життєдіяльності легіонели.

       Збудник цього захворювання – бактерія Legionella pneumophillia. Для того, щоб відбулося інфікування, необхідно вдихнути воду у вигляді дрібнодисперсного аерозолю, що містить дану патогенну бактерію. У медицині не зареєстровані випадки передачі легіонельозу від людини до людини, зараження можливе лише при контакті з водою, що містить Legionella pneumophilliaОднак, якщо задуматися, скільки офісів і житлових приміщень обладнано кондиціонерами, загроза виглядає досить переконливо.

  Легіонели досить стійкі в навколишньому середовищі, можуть зберігатися у рідинах  при температурі 25 градусів С до 112 днів, при 4град.С- 150 днів. Кількість легіонел значно зростає при підвищенні температури води до 36 град. С.Оптимальні умови для існування та розмноження легіонел є у водяних системах, де постійно підтримується температура 40-55 град. С.

      Спалахи легіонельозу також пов’язані з такими джерелами води як гарячі і гідромасажні ванни.  Тому, з метою своєчасного виявлення  порушень правил експлуатації устаткування, його несправності та наявності сприятливих умов для формування і розповсюдження резервуару збудника, профілактики виникнення захворювань серед людей, необхідно здійснювати  лабораторний моніторинг наявності збудника легіонельозу на  об’єктах високого ризику накопичення та поширення легіонел.

     Слід зазначити, що не всі особи, які зазнали впливу бактерії легіонела, хворіють. Існують окремі категорії людей, ризик хвороби у яких набагато вище. До них відносяться:

— курці, куріння пошкоджує легені, а значить, робить людину більш сприйнятливою до всіх видів легеневих інфекцій;

— люди з ослабленою імунною системою в результаті ВІЛ / СНІДу або прийому кортикостероїдів і препаратів, що вживаються для запобігання відторгнення органів після трансплантації;

— люди з хронічними захворюваннями, наприклад емфіземою, цукровим діабетом, хворобами нирок і раком;

— старші люди 65+ , хвороба легіонерів є проблемою лікарень і будинків престарілих, оскільки люди, що там знаходяться схильні до інфекції і легко уразливі.

Симптоми хвороби легіонерів. Хвороба легіонерів зазвичай розвивається протягом 2-10 днів після потрапляння легіонели в легені людини. Найчастіше з’являються головний і м’язовий біль, лихоманка, температура вище 38 градусів. На другий-третій день розвиваються задуха, біль у грудях, кашель з кров’ю і слизом, нудота, блювота і діарея; зміна стану психіки. При легкій формі хвороби, понтіакській лихоманці, легені людини не страждають, а сама хвороба проявляється лише головним і м’язовим болем, лихоманці і підвищенні температури.

Коли необхідно звертатися до лікаря? При появі підозрілих симптомів необхідно звертатися за медичною допомогою. Чим раніше почнеться терапія, тим менше ймовірність отримання серйозних ускладнень або летального результату.

 Заходи профілактики хвороби легіонерів:

- відмова  від куріння і алкоголю. Куріння підвищує шанси розвитку будь-яких легеневих захворювань, а не тільки легіонельозу.

- рекомендується відмовитися від купання у водоймах, басейнах сумнівної чистоти або у відверто антисанітарних умовах.

- після відвідин басейну або джакузі рекомендується прийняти душ з милом.

- у домашніх умовах рекомендується очищати системи кондиціонування та подачі води в джакузі мінімум раз на рік.

- зміцнення імунітету також знижує ризик розвитку легеневих захворювань.

 

Нововолинське відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХМОЗ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора