A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Як захиститись від правця?

Дата: 11.07.2023 15:19
Кількість переглядів: 220

Фото без опису 

На Прикарпатті зареєстровано випадок правця у трирічної дитини, яка не мала жодного щеплення від цієї хвороби через відмову батьків від вакцинації. Медикам вдалося врятувати життя трирічній дівчинці.

 Це – смертельно небезпечна недуга! 24 дні штучної вентиляції легень та дорогих імунозамісних препаратів, трахеотомія, і навіть штучна медикаментозна кома – ось що пережила дитина. А попереду ще тривала реабілітація. Все тому, що вона не була вакцинована.

 

Правець — це інфекційна хвороба, яку викликають бактерії Clostridium tetani. Спори правцевих бактерій (clostridium tetani) є скрізь в навколишньому середовищі, включаючи ґрунт, пил та гній. Від людини до людини це захворювання не передається. Натомість захворіти на правець можна внаслідок потрапляння бруду в рану або поріз, укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини, тощо.

 

Інкубаційний період зазвичай становить від 3 до 21 дня (в середньому 10 днів) Чим сильніше забруднена рана і чим коротший інкубаційний період тим гірший прогноз для пацієнта.

Основними симптомами є спазм щелепних м'язів, стискання щелеп, труднощі при ковтанні, асиметрія обличчя, спазми черевних м'язів, спазми м'язів по всьому тілу від кількох хвилин до кількох тижнів, гарячка, пітливість, утруднення дихання, підвищений кров'яний тиск і швидкий пульс.

 Смертність від правця сягає 70%.

 

Єдиний спосіб профілактики це вакцинація. Вакцинувати потрібно як дітей, так і дорослих!

 

У дитячому віці для профілактики правцю використовують комплексну вакцину. Тобто захистить вона не тільки від правця, а й від дифтерії та кашлюку. Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, вакцинація дітей проти дифтерії, кашлюку, правця  здійснюється у 2, 4, 6 місяців та у 18 місяців. Ревакцинацію проти дифтерії та правця проводять у 6 років та в 16 років. Щеплення дорослих проводять кожні 10 років. ( 26, 36,46,...)

Для екстреної профілактики використовують протиправцевий анатоксин (АП).

 

Щоб захистити себе від захворювання на правець, необхідно пам'ятати такі прості, але важливі правила щодо профілактики цієї хвороби:

1. Збудник правця дуже поширений у природі. Найбільш забруднені правцевими мікробами чорноземні ґрунти, а також добре угноєні землі зі сприятливою для збудника правця агрохімічною характеристикою. Особливо підвищений риск заразитись правцем у зонах з теплим і вологим кліматом.

2. Людина дуже сприйнятлива до правця. Ця хвороба може виникнути після будь-якого поранення, навіть найнезначнішого.

3. Захворюванню на правець легше запобігти, ніж його лікувати, оскільки навіть у наш час помирає в середньому кожен другий хворий на цю страшну недугу. А разом з тим щеплення створює надійний захист від захворювання на правець.

4. При будь-який травмах слід провести екстерну профілактику правця, незалежно від того, робилось раніше щеплення чи ні. Введення імунних препаратів залежить від наявності даних про попереднє щеплення.

5. Самолікування ран (навіть незначних) може призвести до непоправних наслідків, оскільки не виключена можливість виникнення правця. Особливо це стосується мешканців сільської місцевості, які перебувають у тісному контакті з землею.

 

 

 

Лікар епідеміолог Нововолинського

відділення Володимирського

районного відділу

 ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                       Марія Арсенік


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора