A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

ІМУНІЗАЦІЯ ЗБЕРІГАЄ ЖИТТЯ !

Дата: 18.04.2023 09:21
Кількість переглядів: 269

      В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно, починаючи з 2005 року, проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Його мета - підвищення рівня інформованості населення про використання вакцин для захисту людей всіх вікових категорій від інфекційних хвороб. У цьому році Всесвітній тиждень імунізації проводиться з 23 по 30 квітня.

       Щорічно вакцинація (імунізація, щеплення) дозволяє попередити від двох до трьох млн. випадків  смерті. На сьогодні її можливості поширюються не тільки на хвороби, вакцини від яких існують багато років, таких як дифтерія, правець, поліомієліт і кір, але також від пневмонії, ротавірусної діареї, на долю яких припадає більшість випадків смерті дітей до 5 років.

            Сьогодні в умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців, усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни і дотримання Календаря щеплень – не виняток.

     Вакцинація - це введення людині ослаблених, вбитих мікроорганізмів або їх фрагментів для формування стійкого імунітету. Імунні системи людини мають властивість «пам’ятати» зустрічі з антигенами бактерій або вірусів, вони зберігають імунітет від них на роки, десятиріччя або навіть на все життя. Таким чином організм отримує захист від інфекційних хвороб і можливість самостійно боротися з мікроорганізмами і перемагати хворобу ще до початку клінічних проявів.  Деякі інфекції потребують повторної вакцинації, а деякі віруси, наприклад грипу, так часто видозмінюються, що вакцина розробляється на час епідемії і діє проти конкретного штаму збудника.

       Користь від щеплень значно перевищує можливу шкоду, а відмова від їх проведення призводить до тяжких наслідків. Свідома відмова від щеплень пов’язана, головним чином, з недостатністю знань про вакцинацію.

                 Яким хворобам можна запобігти шляхом вакцинації?

          Згідно з календарем  профілактичних щеплень в Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій : гепатит В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту,  кору, краснухи і паротиту, Hib-інфекції. Абревіатура Hib означає назву збудника Haemophilus influenzae типу b, який викликає у дітей пневмонії, менінгіти. Цей збудник зумовлює в світі 3 млн. важких захворювань, з яких понад 450 тисяч закінчуються летально, а у третини дітей, що перехворіли, виникають паралічі, туговухість та інші ускладнення. На сьогодні вакцина проти Hib-інфекцій включена до Національних календарів щеплень всіх країн ЄС.

   Батьки повинні ознайомитися з Календарем щеплень і робити все можливе, щоб його не порушувати. Через невчасно зроблені вакцинації може виробитися нестійкий імунітет і дітки будуть хворіти на небезпечні інфекційні захворювання.

         Серед дорослого населення також проводиться імунопрофілактика проти дифтерії та правця, а саме : перша планова ревакцинація дорослих за віком проводять у віці 26 років з подальшою плановою імунізацією з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення. У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також цивільного населення.

         Стабільне збільшення захворюваності на хронічний вірусний гепатит B свідчить про необхідність вакцинації осіб, які мають підвищений ризик зараження.

        За даними експертів ВООЗ близько 350 мільйонів осіб в усьому світі хронічно інфіковані гепатитом В і приблизно 170 мільйонів – гепатитом С, загальна кількість цих хворих в 14 - 15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих. 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлено вірусами гепатиту В і С. Гострий гепатит В переходить у хронічну форму в 5-10% випадків, а гепатит С - у 75-85%. Уявлення про те, що гепатити В і С – хвороби наркоманів не відповідають дійсності, інфікування може відбутись в тату-салоні, під час голковколювання чи лікування у стоматолога, оформлення пірсингу, в манікюрному кабінеті, внаслідок операції та інших медичних процедур, пов’язаних з ін’єкціями.

      Необхідно пам’ятати, що уникнути захворювання на гострий гепатит В можливо за допомогою своєчасної вакцинопрофілактики. Вірус гепатиту С має близько 100 підтипів, тому вакцини проти гепатиту С, на жаль, не існує.

         Важливо зробити  додаткові щеплення з урахуванням епідсезону — проти грипу та COVID-19. Якщо ви вже маєте 2 дози, то попіклуйтесь про бустерну чи додаткову.

      Роблячи щеплення, ви захищаєтесь від інфекційного захворювання, відмовляючись від вакцинації - ризикуєте здоров’ям та життям! Тож не  відставайте від життя!

      Закликаємо усіх жителів громади, а також тимчасово переміщених осіб  — надолужте пропущені щеплення за віком, не тільки для дітей, але і для себе.

Вакцинуйтеся!

 

Завідувач,лікар епідеміолог

Нововолинського відділення

Володимирського районного вдділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»                                 Наталія МАРИНІНА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь