A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Обережно, кашлюк!

Дата: 06.04.2023 10:57
Кількість переглядів: 323

 

У Волинській області протягом січня-лютого 2023 року зафіксовано 15 випадків кашлюка. У минулому році було 2 випадки.

У березні на території Нововолинської громади зареєстровано 1 випадок кашлюка у дитини.

Кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюку є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при каші чи чханні. Найчастіше ним хворіють до 6-ти років, дорослі – набагато рідше. Багато інфікованих дітей страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів.

        Найважче переносять ці захворювання немовлята та діти до трьох років. Майже половина дітей до 1 року потребують госпіталізації. У немовлят кашлюк може проявлятися апное (тимчасове припинення дихальних рухів), тому для новонароджених дітей особливо важливо перебувати у щепленому середовищі. Значно легший перебіг має хвороба у дорослих та дітей старшого віку, але саме вони є носіями та поширювачами інфекції. Якщо у вашій сімї є старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюка, то вони несуть загрозу немовляті!

Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50-го виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 з 250 випадків (у 1% грудних дітей) вражається головний мозок (енцефалопатія). Ця хвороба і ускладнення можуть призвести до смерті дитини. Пік смертності від кашлюку припадає на вік до 1 року.

Симптоми, зазвичай, з’являються через 7-10 днів після інфікування : помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

         Хворий на кашлюк є носієм збудника протягом 3-х тижнів після виявлення перших симптомів. Тому для запобігання розповсюдження хвороби хворий на кашлюк має залишатись на самоізоляції протягом цього терміну.

Одним з найбільш ефективних методів профілактики цієї хвороби і ускладнень є імунізація. Щеплення проти кашлюка входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцини закуповуються державним коштом, отже щепити дитину можна безоплатно в медичному закладі. Схема щеплення :

перша доза – 2 місяці

друга доза – 4 місяці

третя доза – 6 місяців

четверта доза – 18 місяців.

Для того, щоб вберегти вашу дитину від кашлюку, вона повинна отримати рекомендований курс щеплень. Ніхто не повинен помирати від хвороб, яким можна запобігти.

Вакцинуйте свої дітей !

 

Нововолинське відділення

Володимирського районного відділу

ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»

лікар епідеміолог                                                               Ольга Барна


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь