A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

До уваги аграріїв!

Дата: 06.03.2023 08:47
Кількість переглядів: 180

З настанням весни сільгоспвиробники розпочинають підготовку до весняно-польових робіт. Відомо, що хороший урожай   певною мірою  залежить від якості  насіння, його вибору та перевірки. Недаремно ж кажуть: «Що посієш, те й пожнеш». Перевірити свій насінневий матеріал, як минулорічний так і придбаний цьогоріч, за його посівними якостями  ви  можетев Державній установі «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія».

Відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу проводить визначення посівних якостей насіння зернових, зернобобових, круп’яних, овочевих, квітково-декоративних культур, однорічних та багаторічних трав   за такими показниками:

     1. Аналізування чистоти і відходу насіння                                 

     2. Аналізування енергії проростання та схожості                   

     3. Аналізування вологості насіння                                               

          4. Аналізування маси 1000 насінин                                             

          5. Аналізування домішки насіння інших рослин                     

          6. Аналізування заселеності насіння шкідниками                 

Ви можете замовити дослідження як в комплексі, так і лише ті показники, що Вам потрібні. 

     Термін проведення аналізування залежить від культур, які надійшли на випробування та досліджень, які Ви замовили, і триває: для зернових та зернобобових від 7 – до 14 діб, багаторічних злакових та бобових трав 10 – 21 та овочевих 6 – 21 діб.

Також ви можете визначити  якісні показники зерна таких культур, як: пшениці озимої (ярої) м’якої, жита, ячменю (для продовольчих та кормових цілей), тритикале, кукурудзи, ріпаку, сої, гороху, кукурудзи, які досліджує Відділ визначення біохімічних і технологічних показників сільськогосподарських культур за наступними показниками:

                 1. Зернова, смітна, олійна (оліїста) та металомагнітна домішки.

                 2. Зараженість шкідниками.

                 3. Крупність зерна

                 4. Типовий склад зерна кукурудзи, пшениці та гороху.

                 5. Органолептичні показники зерна (запах і колір).

                 6. Вологість зерна.

                 7. Натура зерна.

                 8. Число падіння.

                 9. Склоподібність.

                10. Масова частка білка експрес-методом інфрачервоної спектроскопії.

                11. Масова частка олії (олійності) експрес-методом інфрачервоної спектроскопії.

                12. Масова частка сирої клейковини.

                13. Якість клейковини.

Для проведення вищезазначених досліджень необхідно укласти договір про надання послуг та надати:

- заявку встановленого зразка;

- зразок зерна (не менше 2 кг для зернових і зернобобових та не менше 1 кг для дрібнонасіннєвих олійних культур);

- документ, що підтверджує оплату наданих послуг.

Зразки зерна відбираються замовником (особою відповідальною за відбирання проб) –безпосередньо   із  необхідної партії с/г культур, відповідно до стандартів.

За результатами лабораторних досліджень замовнику видається Протокол випробування.

Вартість проведених аналізів визначається Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України .

В ДУ «Волинська обласна фіто санітарна лабораторія» ви можете придбати наступні ефективні біопрепарати: Бактоцид вологий зерновий,  ПланоризВЛ, Триховерин(Триходермін) та Ековітал, які виготовляє і рекомендує до застосування Відділ біологічного методу захисту рослин.

Бактоцид - ефективний екологічно безпечний біологічний препарат для знищення мишовидних гризунів. Виробництво Бактоциду базується на використанні бактерій Ісаченко, що викликає у мишовидних гризунів черевний мишачий тиф. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 4-15 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин – це підвищує ефективність застосування препарату. Такі бактерії не шкідливі для людей, тварин, корисних комах; не викликають алергічних реакції, не накопичуються в ґрунті, водоймах та у зібраному урожаї сільськогосподарських культур. На сільськогосподарських угіддях Бактоцид використовують в кількості 2-3 г на нору або 1-2,5 кг/га. Його можна застосовувати в складських, тваринницьких приміщеннях, сховищах, парниках, скиртах, на полях, пасовищах, тобто де використання інших хімічних приманок небезпечно для людей, свійських тварин, птиці та довкілля.

Ековітал - біопрепарат для інокуляції сої

Біопрепарат з фітостимулюючою та протекторною дією, біоагенти якого здатні фіксувати азот атмосфери у симбіозі з рослинами сої та мобілізувати нерозчинні фосфати грунту. Препарат також є регулятором росту і розвитку рослин з антистресовою адаптогенною дією. До складу препарату входять живі культури азотфіксувальних бульбочкових бактерій Bradyrhizobiumjaponicum ІМВ В-7168, а також біологічно активні продукти їх метаболізму – полісахариди, амінокислоти, ферменти, вітаміни групи В, фітогормони, антибіотичні сполуки.

Ековітал має післядію, яка проявляється у покращенні структурованості та екологічного стану ґрунтів за рахунок збагачення їх азотом, фосфором та іншими біогенними елементами, розвитку корисної грунтової мікрофлори. Препарат сприяє стабілізації агроекосистем і підвищенню родючості грунтів..

Передпосівну обробку насіння бобових культур Ековіталом здійснюють напередодні або у день посіву. Насіння обприскують, перемішують і злегка підсушують на повітрі, уникаючи прямої дії сонячного проміння.Гектарна порція препарату становить 100-200 мл. Для обробки відповідної партії насіння вказану дозу препарату розводять водою кімнатної температури до загального об’єму 1,5-2,0 л. Насіння обробляють перемішуванням вручну або у машинах для протруювання, очищених від отрутохімікатів.

При виконанні правил застосування бактеріального добрива і технології вирощування бобових культур Ековітал сприяє збільшенню урожаю зерна на 10-20 % при одночасному підвищенні білку у зерні. Препарат забезпечує отримання екологічно чистої продукції зі зменшеною собівартістю та може бути одним з елементів органічного землеробства.

Ековітал відповідає санітарно-гігієнічним нормам, не викликає забруднення навколишнього середовища.

Планориз ВЛ – мікробіологічний препарат  з рістстимулюючою активністю  і фунгіцидними властивостями для обробки насіння та вегетуючих рослин. 

Біопрепарат покращує імунітет рослин до  хвороб, що передаються через насіння, грунт та  повітря, сприяє  посиленому росту  кореневої системи, підвищенню  польової схожості насіння та енергії проростання.  Планориз  підсилює утворення вторинних коренів, які забезпечують краще мінеральне і водне живлення, активізує життєдіяльність мікроорганізмів у кореневій зоні, за рахунок чого забезпечується додаткове надходження в рослини азоту і фосфору.

 Застосування планоризу  зменшує  ураження рослин  кореневими гнилями, альтернаріозом, аскохітозом, вертицильозним в’яненням, макроспоріозом, ризоктоніозом,  фузаріозом,  а також бактеріозів на зернових, зернобобових, овочевих, плодово-ягідних культурах, виноградниках.

Застосовується для обробки насіння зернових культур (пшениця, ячмінь, овес, кукурудза) перед посівом з розрахунку  1-2 л препарату на 1т насіння, та в період вегетації рослин з розрахунку 1-5л на 1 га посіву (в залежності від культури). Препарат прискорює процес нейтралізації гербіцидів та їх наступне розкладання на безпечні складові.

Триховерин (Триходермін) -  біологічний препарат на основі грибів роду Триходерма. Біофунгіцид пригнічує розвиток багатьох видів фітопатогенних мікроорганізмів, в тому числі бактеріальних, шляхом впливу на них прямим паразитуванням, конкуренцією за субстрат, виділенням ферментів, антибіотиків та інших біологічно активних речовин, які гальмують репродуктивну здатність патогенів.

Даний препарат застосовують проти кореневих гнилей (фузаріозної та гельмінтоспоріозної) зернових культур; кореневих гнилей, білої гнилі, фузаріозного та вертицильохного в’янення огірків, томатів; для обробки бульб картоплі проти ризоктоніозу; проти слизового і судинного бактеріозу, чорної ніжки капусти, сірої гнилі суниці, полуниці, чорної і бурої плямистості моркви, тощо.

Обробіток насіння препаратом Триходермін необхідно проводити за 1-2 дні до посіву, в день посіву, краще у вечірні години. Препарат застосовується також для обприскування рослин у період вегетації.

Триходермін екологічно безпечний препарат, нешкідливий для людей, комах, тварин. Сумісний із стимуляторами росту, мікроелементами.

Препарат зберігають в герметичній упаковці при температурі +4…+6ºС. Термін зберігання - 3 місяці.

          Норми витрати препарату в залежності від культури становлять від 2.0 до 10.0 л/га.

Якщо вас зацікавила інформація, за консультацією  звертайтесь в обласну фітосанітарну лабораторію: с.Зміїнець, Луцького району, вул. Ліскова,1 телефон  (0332) 77-24-01, 72-71-47, 72-22-52, 72-81-27, або до фахівця  в  районі т. 0985757454

Сайт ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія» http://www.fitolab.volyn.ua

Завідувач відділу фітосанітарних процедур ДУ «Волинська обласна фітосанітарна лабораторія»             Світлана Жук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь