A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Обережно кліщі

Дата: 12.05.2022 16:50
Кількість переглядів: 587

 

Фото без опису                              

         Травень – період активності кліщів, котрі живуть у ґрунті й можуть атакувати людей під час перебування на природі. Кліщі можуть переносити десятки патогенів, що викликають, зокрема, бореліоз, відомий також як хвороба Лайма.

     Не всі кліщі небезпечні й не кожен укус призводить до хвороби. До того ж, для передання патогена хвороби Лайма кліщ має контактувати з кров’ю людини не менше доби.

    Ці небезпечні для людей і тварин істоти найбільш активні у квітні–червні та серпні–жовтні.

          Хвороба Лайма (кліщовий іксодовий бореліоз, лайм-бореліоз) – інфекційне природно-вогнищеве захворювання, збудником якого є мікроорганізми роду Борелія,  які передаються при укусах іксодовими кліщами, вражає нервову систему людини, серце, опорно-руховий апарат і шкіру. Зараження людей відбувається при укусах хворих кліщів під час відпочинку у паркових зонах та скверах, біля лісових масивів, озер, ставків та інших водойм, при відвідуванні лісу та  роботі на дачних ділянках. 

        Перші прояви хвороби починають лише через кілька днів або навіть через місяць. З’являється слабкість, підвищена температура тіла, біль у суглобах і м'язах, озноб, головний біль. Найперша стадія хвороби зазвичай починає проявляти себе з місцевих симптомів прямо на місці укусу : починає червоніти шкіра, з'являється припухлість, невеликий набряк. Основна клінічна ознака хвороби Лайма -  еритема на місці укусу кліща, що має сильне почервоніння у вигляді круглого або овального кільця, яке здатне збільшуватися в розмірах.

       У природі сезонна активність кліщів спостерігається у квітні – травні та у серпні-вересні. Збираючись на відпочинок в ліс або паркові зони, необхідно дотримуватись заходів індивідуального захисту.  Слід пам’ятати, що найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками та іншими тваринами.

Рекомендації при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі:

  1. Одягати щільно прилягаючий одяг до тіла, бажано світлий, на довгий рукав, щоб було легше помітити повзаючих кліщів.
  2. Одягати закрите взуття.
  3. Голову слід покривати головним убором.
  4. Необхідно залишати найменше відкритого шкірного покриву.
  5. Кліщ вибирає місця для присмоктування  з ніжною, тоненькою шкірою   (під пахвами, в паху, біля вуха, на волосяній частині голови).

  Для запобігання укусу кліща необхідно :

  1. Постійно проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям.
  2. Використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти.
  3. Місце для нічного сну або відпочинку на природі необхідно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  4. Вдома відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.
  5. На присадибних ділянках необхідно вчасно скошувати траву, обрізати кущі, тощо.

           Якщо кліщ все-таки вчепився, самотужки видаляти його не варто, адже можна залишити у ранці його голівку з хоботком, що може спричинити хворобу. Для видалення потрібно звернутись до лікувальної установи, де процедуру проведуть професійно, оцінять ризики та при необхідності проведуть профілактику вищевказаних захворювань. 

На базі Нововолинського відділення Володимир-Волинського районного відділу ДУ «Волинський ОЦПКХ МОЗ»  створений пункт прийому кліщів знятих з тіла людини для дослідження на платній основі. При зверненні за медичною допомогою в лікувальні заклади, видаленого з тіла людини живого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травинки та щільно закрити кришку і принести в лабораторний відділ  для дослідження на виявлення борелій, збудника що може викликати хворобу Лайма.   

Адреса пункту прийому кліщів : м. Нововолинськ, вул. Гагаріна, 10

Порядок роботи пункту: з 09.00-13.00 год.  тел. 44695

      Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

        Хвороба Лайма виявляється у всіх районах та містах області.  На сьогодні в області нараховується понад 130 ензоотичних територій з кліщового лаймбореліозу. Щороку в м. Нововолинськ реєструється 3-5 випадків захворювань  Лаймбореліозом.  

      Лікарями — епідеміологами постійно здійснюється моніторинг стану інфікованості кліщів бореліями. Щорічно досліджується в межах 6 тисяч кліщів, з яких до 7% заражені збудниками  бореліозів.  Крім цього, за 4 місяці 2022 року напралено на лабораторне дослідження 3 кліща знятих з людей, в 1 випадку (або 33%) виявлено борелії, що становлять потенційну небезпеку для людини.

 

Лікар-епідеміолог  Нововолинського

відділення  Володмир-Волигського

районного відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ»             Марія Арсенік

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора