A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Задля безпеки питної води: санацію шахтного колодязя слід проводити згідно з вимогами

Дата: 11.04.2022 17:57
Кількість переглядів: 480

Відповідно до пункту 5.4. Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» власники бюветів, колодязів чи каптажів джерел зобов'язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд та знезараження питної води.

Згідно з вимогами пункту 5.6. ДСанПіН 2.2.4-171-10 у разі погіршення епідемічної ситуації в населеному пункті та небезпечної якості питної води за показниками епідемічної безпеки воду у бюветах, колодязях чи каптажах джерел слід додатково знезаражувати.

Санацію (чищення та дезінфекцію) шахтного колодязя слід проводити гідно з вимогами, наведеними у додатку 11 до ДСанПіН 2.2.4-171-10.

Рекомендації стосовно здійснення чистки і дезінфекції шахтного колодязя

  1. Визначити та усунути джерело забруднення питної води.

У радіусі 50 м від колодязя не дозволяється проводити діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту і води (розміщення гноївки, хліва для утримання худоби, надвірної вбиральні тощо). Навколо оголовка (наземної частини колодязя) покращити облаштування відмостки, водовідведення та глиняного «замка».

  1. Визначити об’єм (V) води в колодязі в кубічних метрах.

Для цього площу дзеркала води (S) необхідно помножити на висоту стовпа води (H), яку заміряють опустивши в колодязь жердину чи мотузку з грузилом. По довжині змоченого кінця встановлюють висоту стовпа води. Розрахунки об’єму води проводять наступним чином:

V = S x H,

де H - висота стовпа води в метрах, S — площа дзеркала води в кв. м.

При прямокутній формі зруба: S = А х В, де А, В - довжина сторін в метрах. При циліндричній формі колодязя площу дзеркала вираховують по формулі:

S = 3,14 x R , де R - радіус колодязя в метрах.

  1. Розрахувати кількість дезінфекційного засобу для проведення дезінфекції води в колодязі.

Для проведення дезінфекції використовувати дезінфекційні засоби, дозволені Міністерством охорони здоров'я України до застосування в цих цілях. Наприклад, “Жавілар Ефект”, «Акватабс», «Жавель-Клейд» тощо. Відповідно до інструкції до застосування розрахувати необхідну кількість дезінфекційного засобу на визначений об'єм води в колодязі.

  1. Повністю відкачати воду із колодязя насосом чи відрами.
  2. Здійснити чистку дна та стінок колодязя.

Спуститися у колодязь та провести чистку дна від мулу, бруду, сміття та випадкових предметів. Стінки колодязя очистити механічним способом від забруднень та обростання і, у разі необхідності, відремонтувати.

ПРИМІТКА: Перед спуском людини у колодязь, потрібно перевірити чи не накопичився там вуглекислий газ, для чого у відрі на дно колодязя опускають запалену свічку. Якщо вона гасне, то працювати можна тільки в ізолювальному засобі індивідуального захисту органів дихання.

  1. Провести дезінфекцію стінок зруба колодязя.

Поверхню стінок колодязя за допомогою ручного обприскувача зросити робочим розчином дезінфекційного засобу (відповідно до інструкції).

  1. Здійснити дезінфекцію води в колодязі об'ємним способом.

Почекати, доки колодязь наповниться водою до звичайного рівня, після чого провести дії, зазначені в пункті 3, та розчинити розрахункову кількість дезінфекційного засобу в невеликому об'ємі води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші. Вилити цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішати протягом 15-20 хв. жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Колодязь закрити кришкою та залишити на час експозиції, не допускаючи забір води з нього.

  1. Визначити ефективність дезінфекції.

Після витримки експозиції, органолептичним методом (за наявністю запаху хлору) визначити приблизну кількість залишкового вільного хлору у воді. Якщо запах хлору відсутній, додати 1/3 чи 1/4 частини від початкової кількості засобу та залишити ще на 1,5-2 год.

  1. При наявності різкого запаху хлору по закінченні вказаного періоду, відкачати воду із колодязя до його зникнення.
  2. Зазначені роботи оформити актом довільної форми, у якому потрібно вказати дату, час проведення робіт, дезінфекційний засіб, що використовувався, його дозування, тривалість експозиції та дані контрольних аналізів води.
  3. Підтвердити ефективність вжитих заходів.

З метою встановлення ефективності санації колодязя, провести контрольні лабораторні дослідження проб питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”, результати яких внести до акту.

  1. У тому разі, коли після чищення та дезінфекції колодязя, безпечність та якість питної води не покращується, використовувати її для питних потреб забороняється. Потрібно здійснити пошук альтернативних джерел водопостачання.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь