A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Виявлення та реагування на випадки жорстокого поводження з дітьми в умовах воєнного стану

Дата: 05.04.2022 14:17
Кількість переглядів: 538

Фото без опису

        В умовах воєнного стану в Україні, масової евакуації та переміщення дітей, сімей з дітьми з населених пунктів, де ведуться активні бойові дії, значно зростає загроза життю та здоров’ю дітей, а також ризик вчинення різних форм жорстокого поводження з ними, адміністративних чи кримінальних правопорушень по відношенню до дітей.

        «Жорстоке поводження з дитиною» розглядається як будь-які форми фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства над дитиною, зокрема, домашнього насильства, а також будь-які
незаконні угоди стосовно дитини, зокрема, вербування, переміщення,
переховування, передача або одержання дитини, вчинені з метою її експлуатації з використанням обману,  шантажу чи уразливого стану дитини.

        В умовах воєнного стану вкрай важливим є налагодження оперативної
взаємодії між суб’єктами, уповноваженими виявляти дітей, життю чи здоров’ю яких загрожує небезпека, зокрема, це: органи Національної поліції, територіальні органи ДСНС та підпорядковані їм підрозділи, фахівці із соціальної роботи /надавачі соціальних послуг, заклади охорони здоров’я, соціального захисту населення, спеціалізовані служби підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства (передусім мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, спеціальні гарячі лінії та телефони довіри), неурядові та благодійні організації тощо (далі – суб’єкти).

        Координацію діяльності щодо виявлення та захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі внаслідок загрози їхньому життю чи здоров’ю, жорстокого поводження здійснюють служби у справах дітей. Контактний номер телефону служби у справах дітей Іваничівської селищної ради  (03372) 21 183.

         Суб’єкти, юридичні та фізичні особи, яким стало відомо про дитину, яка
перебуває в складних життєвих обставинах внаслідок жорстокого поводження з нею або наявності загрози її життю чи здоров’ю, зобов’язані:
     - у разі потреби надати дитині домедичну допомогу, викликати бригаду
екстреної (швидкої) медичної допомоги для надання дитині екстреної медичної допомоги;

       - невідкладно повідомити про таку дитину (телефоном або засобами
електронної комунікації) органам Національної поліції (для вжиття заходів щодо припинення протиправних дій стосовно дитини) та службі у справах дітей за місцем виявлення та перебування дитини;

       - за наявності загрози життю чи здоров’ю у зв’язку з техногенними аваріями та іншими надзвичайними ситуаціями або загрозою їх виникнення (пожежа, пошкодження/руйнування будівлі тощо), – невідкладно повідомити підрозділ територіального органу ДСНС.

        Повідомляти про випадки вчинення правопорушень до поліції  можна за номером 102.

        Крім цього функціонує єдиний номер українських екстрених служб 112.

        Додаткові номери екстрених служб в Україні:

       101 – служба порятунку, рятувальники;

       103 – швидка медична допомога;

       104 – газова служба.


        Урядовий контактний центр (консультації з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидія домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей – 1547.

         Отримати консультації та психологічну підтримку можна також за
телефонами:
          • Національна гаряча лінія для дітей та молоді (консультування дітей та
молоді щодо проблем в особистих стосунках, непорозумінь з батьками, насильства чи жорсткого поводження, консультації психолога, юриста та соціальних працівників щодо випадків порушення прав дитини) –                   0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 111 (з мобільного);
         • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації – 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного телефону) або 116 123 (з мобільного).

         За ініціативою Офісу Президента України, спільно з Представництвом
Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міністерством соціальної політики України створено чат-бот у мережі Telegram „Дитина не сама”
(@dytyna_ne_sama_bot), який допомагає дітям у складних ситуаціях під час
воєнного стану.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора