Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

За даними міжнародної статистики, в середньому 20-30% тих, хто перехворів на COVID-19, мають відтерміновані наслідки

Дата: 29.11.2021 10:19
Кількість переглядів: 901

Фото без опису

Постковідний синдром — це ознаки й симптоми, що виникають під час або після інфікування COVID-19.

Ці симптоми можуть виражатися у дуже широкому діапазоні — від помірної втоми до повної втрати працездатності. На появу та вираженість постковіду не впливає вік, важкість, перебіг самого коронавірусу або супутні захворювання.

За даними міжнародної статистики, в середньому 20-30% тих, хто перехворів на ковід, мають відтерміновані наслідки.

На які симптоми слід звернути увагу у себе або своїх близьких:

Астенія — виражена втома, відсутність енергії, швидка втома, сонливість, нездужання повсякденних справ.

Когнітивні порушення — труднощі у сприйнятті інформації та зосередженні навіть на простих речах, порушення пам’яті тощо.

Депресія — пригнічений настрій, самознецінення, виражена втома, порушення сну чи апетиту, відсутність радості від того, що раніше приносило задоволення, сповільнення рухів, мови, мислення, навіть небажання жити.

Тривога — відчуття скутості й напруги, проблеми з засинанням, страх робити повсякденні справи або виходити з квартири, панічні атаки.

Травма — виникає внаслідок втрати близької людини через ковід або від надмірної інформації про те, як важко інші переносять захворювання. Також якщо в лікарні особа стала свідком того, як інші люди хворіють чи помирають

Позапсихічні симптоми — задишка в стані спокою чи при помірному фізичному навантаженні, періодичне підвищення температури тіла, розлади шлунково-кишкового тракту, втрата нюху або спотворення запахів, коли більшість із них стає неприємною.

Як можна допомогти собі?

Не забувайте робити те, що найбільше любите. Улюблені заняття, хобі — все те, що приносить задоволення, радість та спокій.

Робіть хоча б мінімальні фізичні вправи. Це може бути швидка ходьба, плавання, йога, спортивні ігри, навіть танці. Хай навіть 10–15 хв на день, але регулярно.

Не «заїдайте» поганий настрій, але й не відмовляйся від їжі. Орієнтуйтеся на прості, корисні та візуально красиві страви. В пригоді стануть яскраві запечені або тушковані овочі, м'ясо або риба, салати, боули, сендвічі, свіжі фрукти, горіхи.

Починайте свій день з приємних ритуалів. Чашка кави на балконі, душ під улюблену музику, прогулянка з собакою, відео з котиками тощо.

Спілкуйтеся з іншими людьми: наживо, телефоном чи онлайн.

Лягайте спати вчасно. Не засиджуйтеся перед телевізором, комп'ютером чи гаджетами.

Хоча б на якийсь час киньте курити — хтозна, може, і повертатись не захочеться. І пам’ятайте, що алкоголь тільки посилює депресію та тривогу.

У разі панічної атаки постарайтеся застосувати методику протитривожного дихання.

Звертайтесь до сімейного лікаря чи лікарки. Разом ви визначите важкість стану та подальший план дій.

Не займайтеся самолікуванням. Обов'язково проконсультуйтесь з сімейним лікарем чи лікаркою щодо препаратів, які збираєтесь приймати.

Пам'ятайте, що постковідний синдром не триває вічно та піддається лікуванню.

Міністерство охорони здоров`я


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора