A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Інтерв`ю Іваничівського селищного голови Лідії Томашевської виданню «Волинська газета» (закінчення)

Дата: 12.11.2021 16:02
Кількість переглядів: 608

 

Інтерв`ю Іваничівського селищного голови Лідії Томашевської виданню «Волинська газета» (закінчення)

(Закінчення інтерв’ю голови Іваничівської селищної ради, опубліковане у громадсько-політичному тижневику «Волинська газета» від 28 жовтня 2021 року)

– Основою основ успішного розвитку кожного органу місцевої влади є фінанси. Яка бюджетна складова Вашої громади? З доведеними показниками наповнення бюджету справляєтеся?

– Планові власні доходи на 2021 рік передбачені в сумі 27297.0 тис. грн., коли у минулому році необхідно було самим заробляти  лише 23373.9 тис. грн. Цьогоріч  селищній раді доходи збільшено ще на 4 млн. грн. Навіть при такій ситуації  бюджет вдалося перевиконати, помісячний розпис  виконано на 106.3%. Однак, для того, щоб можна було здійснювати видатки бюджету, необхідно постійно мати кошти на рахунках. Довелося спільно з розпорядниками коштів нижчого рівня вивчати потребу та фактичні видатки з бюджету селищної ради на заклади освіти, охорони здоров’я, об’єкти  соціального захисту. Довелося збалансувати видатки, в тому числі щодо самої селищної ради в частині зменшення кількості апаратних працівників.

В цьому році, до речі, безпідставно і  досить часто Іваничівську  селищну раду  критикували на інтернет-виданнях, що ніби то збільшені видатки у 2021 році на адміністративний апарат селищної ради… Ащо насправді? Згідно з рейтинговими показниками серед громад Волині за 9 місяців у 2021 році частка витрат на апарат Іваничівської селищної ради склала лише 26.9% проти 31.9% за аналогічний період минулого року. Критичним цей показник вважається 30 відсотків і більше. У нас такого нема.

– Пані Лідіє,  на чому нині концентрується Ваша основна увага та депутатського корпусу?

– Завданням номер один – успішно пройти опалювальний сезон нинішнього року, віднайти кошти, щоб не допустити відключення газу та тепла від наших бюджетних установ. На часі оптимізація видатків в цілому та першочергове фінансування захищених статей, але без підтримки Державного бюджету вирішити це буде досить проблематично.

Сьогодні слово «тарифи» у всіх на слуху. Тарифи на тепло, тарифи на газ, тарифи на електрику, тарифи на воду… З 2014 року «великі» котельні в смт Іваничі переведені на альтернативні види палива. Це дало нам змогу з 8 жовтня цього року пустити тепло в лікарню, ліцей №1, Іваничівський садочок та інші заклади селища. Ще у 2017 році  ставилася вимога встановити газові модеми на котельнях, які знаходяться на балансі відділу освіти. Завдяки злагодженій роботі депутатського корпусу цьогоріч виділено необхідні кошти на ці потреби. На цей час на всіх газових  котельнях відновлено постачання газу, а, отже, всі школи, садочки на сьогодні забезпечені теплом. Однак, тариф тривожить, це 2400 грн. за 1 г. кал. тепла при альтернативному виді опалення. Якщо буде рости ціна газу, то буде рости і газовий тариф, який застосовується і при альтернативному виді палива та становить 0.9% від нього.

Для прикладу: тариф уже  для бюджетних установ щодо послуги з постачання  теплової енергії у м. Рожище склав 5050.84 грн. за 1 г. кал., м. Нововолинську – 3600 грн за 1г. кал., у  м. Володимирі-Волинському –  3508.93 грн за 1 г. кал.

Процедуру газових торгів відділ освіти  розпочав ще у серпні цього року і ціна переможця складала 17.65 грн за 1м. куб. газу., за додатковою угодою в жовтні  ціна складає 19.56 грн за 1м.куб.газу, однак довелося оголошувати нові торги, оскільки попередній переможець відмовляється від постачання газу за ціною 19.56 грн. Ми розпочали  переговорну процедуру на постачання газу через підприємство «Нафтогаз Трейдинг», які задекларували ціну – 16,554 грн. 

– Інфраструктуру треба розвивати постійно і скрізь, але які об’єкти нині вимагають до себе найпильнішої уваги, в тому числі  чи є об’єкти, які потребують підтримки приватного бізнесу для того, щоб їх зберегти?

– Голові громади зараз доводиться бути посередником між бізнесом і людиною, між бізнесом і бюджетом, між виробником і споживачем послуг. Представники бізнесу готові сьогодні співпрацювати в селищі саме в галузі освіти, маючи бажання надавати приватні послуги з навчання наших дітей у частині підготовки їх в дошкільному віці, вивченні іноземних мов, у тому числі - підготовці учнів старших класів для успішної здачі ЗНО. З ініціативи батьків проведено презентаційну зустріч керівництва  відомої школи «Індіго» з м. Нововолинська, педагогічних працівників селища та відділу освіти  з метою вирішення питання відкриття філії цієї школи на базі колишнього Будинку школяра, який пустує вже чотири роки. У жовтні 2021 року після відповідних рішень виконавчого комітету Іваничівської селищної ради оголошено аукціон на оренду вищезгаданого майна. За результатами аукціону право оренди отримав саме цей заклад. Отже, найближчим часом нашим батькам  не доведеться  возити на навчання дітей в м. Нововолинськ, а дітки зможуть навчатися в позашкільний час  безпосередньо в Іваничах в теплих  та затишних приміщеннях колишнього Будинку школяра.

Нині у колишньому приміщенні ліцею №1, що на вул. Незалежності, 12, де колись на базі гуртожитку навчалися дітки початкових класів, розміщені прекрасні навчально-показові класи для підготовки водіїв різних категорій. Біля приміщення знаходиться облаштований майданчик для практичного навчання майбутніх водіїв. Це майно не використовувалося з 2019 року. До селищної ради звернулися представники приватної автошколи та запевнили, що вони готові до кінця цього року відкрити свою приватну філію для навчання як дорослих, так і дітей автосправи,  в тому числі - підготовки за категорією С. З відкриттям філії буде створено додатково 12 робочих місць.

Рішеннями сесій  селищної ради ряд об’єктів, у тому числі і вищезгаданий, включено в перелік, які підлягають оренді чи приватизації шляхом проведення відповідних аукціонів.

Проте мене як керівника дивує той факт, що на більшість переданих об’єктів відсутня реєстрація речових прав на нерухоме майно. Це ускладнювало можливість виставити ці об’єкти на продаж через аукціон. Довелося затрачати чималі кошти бюджету селищної ради на виготовлення технічних паспортів, оціночних висновків і т. д.

–  Як вдалося Іваничівській громаді в новому навчальному році розпочати навчання 260 учнів початкових класів в приміщенні колишньої школи-інтернату?

– Приблизно чотири роки поспіль ми с сумом спостерігали за темними вікнами в вечірній час в приміщеннях колишньої школи-інтернату, де колись дітки перебували цілодобово… Батьківський комітет та вчителі Іваничівського ліцею неодноразово зверталися до тодішнього керівництва районної ради, селищної ради про те, щоб вони ініціювали передачу цього майна з обласної комунальної власності в комунальну власність селища.

Депутати теперішнього скликання зініціювали   та дали згоду  на прийняття на баланс селищної ради вищезгаданих приміщень. Голова облради Григорій Недопад  підтримав  винесення  на розгляд сесійних засідань клопотання селищної ради щодо передачі з обласної комунальної власності  у комунальну власність  селища  приміщень  колишньої школи-інтернату для покращення умов навчального процесу дітей 1-4 класів. Депутати облради його підтримали.

Дітки молодших класів до того навчалися у дві зміни… У  колишньому приміщенні гуртожитку, де навчалися діти 2-3 класів, кімнати були  тісні, тут узагалі не було рекреаційних зон та елементарних  умов для харчування діток! Тому керівництво громади насамперед вдячне батькам, дирекції та вчителям за ту велику працю, яку вони вклали в оновлення дизайну приміщень. І тут сьогодні навчається 260 діток, тут набагато кращі умови для проведення навчального процессу, і приміщення початкової школи  знаходиться поруч  із основним корпусом ліцею, що зручно як для батьків, так і вчителів.

Дуже жалкую, що не змогла  в 2014 році вплинути на те, що сталося на території колишньої райлікарні, і ці приміщення тепер стоять занедбані, опинившись у приватній власності.  Якби не батьки, вчителі та наші депутати, така ж доля чекала б  і приміщення колишньої школи-інтернату.

– Напевне, медична тема  стала для Вас досить гострою і болючою. Можливо, ситуація щодо діяльності первинки спеціально кимось створена штучно, аби посіяти недовіру до Вас як керівника громади?

– На жаль, на початку моєї роботи, дійсно керівництвом Володимир-Волинської районної ради вивчалася можливість об’єднати Іваничівську лікарню з Володимир-Волинською, створити собі надумане об’єднання. Мені, як колишній очільниці лікарні, довелося, можливо, і в дещо різкій формі заявити: «Лікарню не віддамо !!!». Сьогодні вона  є у комунальній власності селищної ради. Депутатський корпус підтримав  виділення 1.2 млн. грн. на погашення заборгованості за постачання тепла за минулий рік  та покриття поточних видатків, щоб установа функціонувала.  У цьому році придбано обладнання на суму 2.5 млн. грн., за які закуплено дихальну апаратуру, кисневі концентратори, обладнано 71 кисневу точку в палатах, є пересувний рентгенівський апарат. Селищна рада спільно з керівництвом лікарні бере участь у поданні заявки на грантові закупівлі з німецькими партнерами сучасного ультразвукового апарату вартістю приблизно 1.5 млн. грн., поставки якого повинні бути до кінця 2021 року. Постановою Кабінету Міністрів України передбачені кошти в сумі 4.8 млн грн для КНП «Іваничівська багатопрофільна лікарня» на закупівлю та встановлення кисневого генератора, що значно збільшить можливість постачання кисню в стаціонарні відділення, особливо в період різкого підвищення захворюваності на Соvid-19.

Наша лікарня працює за 15-ма новими пакетами, хворі можуть отримувати медичну допомогу, в тому числі відкрито 105 ковідних ліжок, куди госпіталізують не лише жителів Іваничівської громади  та колишніх сільських рад Іваничівського р-ну, а із  Нововолинської, Горохівської та Локачинської громад. Лікарня отримала у 2021 році автомобіль для перевезення пацієнтів та організації надання стаціонарної допомоги.

Як не прикро це констатувати, але Іваничівський центр первинної медико-санітарної допомоги «прихватила» Володимир-Волинська  райрада і змінила його підпорядкування та назву  на комунальне некомерційне підприємство «Володимир-Волинський центр первинної медико-санітарної допомоги», а це втрата не лише медичної установи, а і капіталовкладень, які були зроблені усіма колишніми сільськими, селищною та районною радами.

При відсутності  механізму співфінансування з боку Іваничівської, Павлівської та Поромівської громад для «первинки», оскільки засновником стала Володимир-Волинська райрада, наш колишній центр первинної медико-санітарної допомоги міг припинити своє існування  через виникнення заборгованості, яка, до речі, утворилася вже на 1жовтня 2021 року. Селищна рада звернулася до суду, який відкрив провадження щодо порушення діючого законодавства, адже до 1 липня 2021 року  такі установи і майно повинні мали бути переданими територіальним громадам, на території яких вони розміщені.  Депутати Володимир-Волинської районної ради за ініціативи свого голови рішенням сесії 5 жовтня 2021року таки передали  Іваничівській територіальній громаді  «первинку», яка  на сесії Іваничівської громади  перейменована у КНП  «Іваничівський центр первинної медико-санітарної допомоги» та передана  у комунальну власність Іваничівської селищної ради. Вже на цій же сесії виділено додаткові кошти на утримання даної установи.

– На деяких сайтах досить часто про Вас особисто та про Вашу громаду є забагато, на нашу думку, незаслуженої та необ’єктивної критики, яка межує з певною упередженістю. Як Ви на це реагуєте? 

– Скажу одне: в політиці треба вміти як вигравати, так і програвати вибори та вести себе при цьому гідно, не робити заручником в цій ситуації всю Іваничівську громаду у деяких медіаресурсах. Я ніколи не намагаюся видавати бажане за дійсне, завжди стараюся знайти компроміс із опонентами на благо наших людей.  Гординя нікому не личить, особливо коли ти очолюєш громаду, але на все є межа терпіння. Про це вже говорять і наші мешканці. Вибори приходять і завершуються, треба займатися роботою. Невже це комусь не зрозуміло?

Розмовляв

Володимир ПРИХОДЬКО.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь