A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Інтерв`ю Іваничівського селищного голови Лідії Томашевської виданню «Волинська газета» (продовження)

Дата: 09.11.2021 17:49
Кількість переглядів: 666

Фото без опису

Інтерв`ю Іваничівського селищного голови Лідії Томашевської виданню «Волинська газета»

(Продовження інтерв’ю голови Іваничівської селищної ради, опубліковане у громадсько-політичному тижневику «Волинська газета» від 28 жовтня 2021 року)

–  Регулярно відбуваються сесії вашої громади, кожен депутат обраний від певного округу. Зрозуміло, що йому болить більше  за тих виборців, які за нього проголосували… Бувають моменти, що хтось намагається перетягнути загальне покривало на свій бік?

– У теперішньому складі депутатського корпусу депутати з розумінням ставляться якраз до першочерговості провести ті чи інші видатки з бюджету.

Однак політичні  «мужі» чомусь розділяють депутатський корпус. На окремі округи даються кошти на комунальні об’єкти за рахунок соцеконому, а на інші округи – зась. Так, нещодавно відбулася зустріч з депутатом обласної ради Андрієм Бокочем, на якій були присутні керівники структурних підрозділів  селищної ради. Мною, як селищним головою, було запропоновано кошти, які згідно з постановою Кабінету Міністрів України будуть визначені на соціально-економічний розвиток для комунальних закладів, ще в цьому році сконцентрувати та передати на завершення ремонту спортзали в Мишівському ліцеї. Для цього селищним бюджетом вже виділено близько 200 тис. грн, загальна сума тендеру  – 580 тис. грн. Але Андрій Бокоч  сказав, що кошти будуть лише на певні об’єкти, які безпосередньо ним названі. А хіба не потребує влаштування зупинки (павільйону) в с. Іванівка,  Лугове, де можуть діти чи дорослі сховатися від дощу чи снігу,  чекаючи прибуття рейсового  чи шкільного автобуса? Ці зупинки можуть бути влаштовані  саме на наших комунальних дорогах. То що це означає? Видно, депутати, обрані від Мишівського старостинського округу, не заслуговують на увагу з боку Андрія Бокоча? На жаль, нас, голів громад, ставлять лише перед фактом, які об’єкти будуть включені в постанову Кабміну щодо соцеконому.

 

–  До голови, заступників приходить чимало людей не лише з проблемами, а й нерідко зі своїми пропозиціями і навіть болями та тривогами. Як налагоджена ця робота?

– Нещодавно було велике колективне звернення від жителів с. Іванівка, а попередньо жителі с. Лугове  зверталися з приводу відсутності магазину в селі. Питання до виконавчого комітету: надання дозволу на виїзну торгівлю продуктами харчування у вищезгаданих селах. Розпорядженням створено робочу групу, на підставі звіту ухвалено рішення винести питання на виконком, але одна умова для підприємця: виїзна торгівля має здійснюватися не лише в с. Іванівка, але й у Луговому!

І таких питань багато. Основне - позбутися бюрократичних перепон та викорінити корупційну складову, особливо в земельних питаннях. Звернення про виділення земельних ділянок  у приватну власність чи приватизація землі під придбаними  у власність будівлями  повинні проходити тільки через ЦНАП та віддалені робочі місця в старостинських округах. Рішення сесії видаються тільки через вищезгадані установи адміністраторами, щоби «посередники» втратили незаконний дохід. Бо вартість послуги виготовлення проєкту землеустрою досягла в Іваничівській ОТГ  5.0 – 5.6 тис. грн, коли в сусідніх громадах 3-4 тис. грн., залежно від площі земельної ділянки. Є над чим подумати, правда ж?

Тому я переконана, що відкритість  органів влади, своєчасна поінформованість населення про приватні структури, які надають послуги з виготовлення землевпорядної  документації,  дасть можливість викорінити корупційну складову, а це допоможе населенню зекономити власні кошти, оскільки люди безпосередньо самі зможуть звернутися до виконавця цієї документації, а не до «шахраїв», які заробляють в середньому 1.5 – 2.0 тис. грн. на кожній операції. І результат не забарився. Протягом місяця виконавці робіт зменшили вартість своїх послуг з виготовлення землевпорядної документації.

– Коли громаді потрібна у чомусь  допомога  чи від керівництва району чи з області, відмови не маєте?

– Я намагаюся сьогодні співпрацювати з усіма гілками влади. Знання та досвід, який я отримала попередньо, працюючи головою райдержадміністрації, дають мені можливість оперативно реагувати на ту чи іншу ситуацію, але часом заважає політика. Доводиться оперувати лише коштами селищної ради і лише  їх виважене використання  дає можливість на сьогодні дещо зробити для наших шкіл, садочків та інших установ, в тому числі доріг. На наступний рік ми вже маємо готові проєкти і можна сміливо подавати свої пропозиції на обласний та державний рівень, адже для громад у бюджеті на 2022 рік передбачені значні кошти щодо субвенції на Нову українську школу, програму «Спроможна школа для кращих результатів», ремонту та обладнання їдалень в школах, субвенція на будівництво та ремонт доріг місцевого значення, медична субвенція та субвенція на розвиток спортивної інфраструктури.

У житті я оптимістка, тому завжди надіюсь на краще.

(продовження буде)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора