Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Громадяни звертаються - селищна рада реагує

Дата: 05.11.2021 17:58
Кількість переглядів: 2012

 

Фото без опису

02.11.2021 року на прийомі у Іваничівського селищного голови, громадянкою Данилюк Людмилою Андріївною, яка є жителькою смт Іваничі, було підняте питання, що при сушінні кукурудзи на сушильному комплексі ТОВ «П`ятидні», який розміщений за адресою смт Іваничі вул.Луцька, 8, відмічається збільшення концентрації викидів у приземному шарі атмосферного повітря.

В порядку розгляду звернення, селищною радою 05.11.2021 року було здійснено виїзд за місцем заявленої скарги. Участь у зустрічі взяли - селищний голова Лідія Томашевська, заступник селищного голови Віктор Березюк, в.о. начальника відділу земельних ресурсів, комунального майна та екології Олег Волянський, провідний спеціаліст даного відділу Юрій Тимощук та жителі навколишніх будинків по вулиці Луцькій, будинки яких безпосередньо знаходяться в промисловій зоні, прилеглій до залізничних колій. Також на зустрічі був присутній директор Іваничівського зерносушильного комплексу Микола Павлюк.

З піднятого питання заявницею, попередньо ще у грудні 2020 року депутатом селищної ради Анатолієм Макаровим надавався відповідний депутатський запит від 21.12.2020 року.

На виконання депутатського запиту, селищна рада надіслала копію запиту із супровідним листом до ТОВ «П`ятидні».

Іваничівська селищна рада звернулась до державної екологічної інспекції у Волинській області, яка надала роз’яснення, що проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) проводиться відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Позапланова перевірка проводиться лише на підставі звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду навколишньому середовищу. На звернення органів місцевого самоврядування, депутатів позапланова перевірка не передбачена чинним законодавством.

Згідно відповіді директора ТОВ «П`ятидні», дане підприємство 12.08.2020 року отримало дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Селищною радою у 2020 році були проведені громадські слухання по даному питанню.

Селищний голова Лідія Томашевська вказала на те, що скарги зі сторони громадян на перевищення концентрації викидів, потребують обов’язкового залучення екологічної інспекції з проведенням лабораторних досліджень для встановлення факту порушень щодо забруднення навколишнього середовища. Питання позапланової перевірки регулюється Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», і можуть проводитися лише на підставі звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду навколишньому середовищу, державною екологічною інспекцією у Волинській області.

Відповідно, громадяни вирішили безпосередньо звернутися до державної екологічної інспекції у Волинській області. 

Згідно діючого генерального плану, затвердженого в 1993 році, територія прилегла до залізниці, де розміщувались бувше хлібоприймальне підприємство, рембуддільниця, склад міськпалива, має функціональне призначення - землі промисловості (території складів і баз).

В даний час на цих територіях функціонує зерносушильний комплекс ТОВ «П`ятидні», директором якого є Микола Павлюк, CПП «Відродження», директором якого є Руслан Мартинюк (депутат Іваничівської селищної ради, член земельної комісії). СПП "Відродження" являється власником майнових приміщень на базі бувшого хлібоприймального підприємства.

Крім цього, на частині території бувшого хлібоприймального підприємства у 2016 році на підставі рішення сесії  Іваничівської селищної ради, без зміни функціонального призначення – землі промисловості, було змінено цільове призначення трьох земельних ділянок на – землі житлової забудови та віддані безоплатно у власність. На сьогодні власниками цих ділянок є – двох ділянок Вікторія Мартинюк, однієї ділянки – Мирослава Бондар.

На землях промисловості бувшого хлібоприймального підприємства на підставі рішення сесій Іваничівської селищної ради попередніх скликань до 2021 року, безоплатно у власність без зміни функціонального призначення передано три ділянки для ведення індивідуального садівництва по 0.12 га, власниками яких є – двох ділянок Вікторія Мартинюк та однієї - Мирослава Бондар.

На землях промисловості бувшого хлібоприймального підприємства на підставі рішення сесії Іваничівської селищної ради попереднього скликання до 2021 року без зміни функціонального призначення – землі промисловості, безоплатно передана для ведення особистого селянського господарства земельна ділянка площею 1.2425 га  Вікторії Мартинюк.

Крім цього, на цій же території бувшого хлібоприймального підприємства Іваничівською селищною радою на підставі рішень сесії від 22.12.2016 року, продано шість земельних ділянок з цільовим призначенням для розміщення та обслуговування нежитлових приміщень по зберіганню сільськогосподарської продукції загальною площею – 1,4531га СПП «Відродження», директором якого є Руслан Мартинюк.

В смузі відводу залізниці в смт Іваничі знаходиться житловий будинок. На території бувшої рембуддільниці, де на землях промисловості розміщувались приміщення автосервісу, у 2006 році без зміни функціонального та цільового призначень землі, було добудовано до приміщення автосервісу житлове приміщення.  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора