A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Мінсоцполітики запровадило новий механізм виплати громадянам, які надають соціальні послуги з догляду

Дата: 09.10.2021 11:49
Кількість переглядів: 215

Міністерство соціальної політики запровадило новий механізм виплати громадянам, які надають соціальні послуги з догляду за людьми з інвалідністю, людьми похилого віку, тяжко хворими та мають відповідну професійну підготовку. Відповідна постанова ухвалена сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів України.

«Реформуючи соціальну сферу країни, ми створюємо максимально комфортні умови для надання будь-яких соціальних послуг у територіальній громаді за місцем проживання людини. Однією з таких послуг є догляд вдома за дітьми та дорослими з інвалідністю і людьми похилого віку, – зазначила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна. – Розвиток послуги з догляду дозволить таким людям залишатися вдома, а не жити у спеціалізованих закладах. А громадянам, які пройшли спеціальну підготовку і готові надавати послугу з догляду, – простіше оформити всі необхідні документи і отримати грошову компенсацію за рахунок коштів місцевого бюджету».

Марина Лазебна також підкреслила, що запровадження цієї послуги – це альтернативна форма догляду для громад. Саме завдяки розвитку альтернативних форм догляду на місцях можлива поступова деінституалізація інтернатів.

Раніше всі, хто доглядав за людьми з інвалідністю, людьми похилого віку або тяжко хворими – родичі чи професійні доглядальники – отримували однакову суму компенсації. Тепер надавачі соціальної послуги з догляду, які підтвердили свою професійну кваліфікацію, зможуть отримувати щомісячно близько 10 тис. гривень за догляд за однією людиною.

Заяву про надання такої послуги та пакет документів можна подавати до ЦНАПу, до сільської, селищної, міської ради, тобто за місцем проживання, та через портал Дія.

Уряд визначив, що для отримання послуги з догляду на професійній основі потрібно укласти тристоронній договір між одержувачем соціальної послуги з догляду, надавачем такої соціальної послуги та виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

Громадяни, які надають послуги з догляду на професійній основі, мають бути непрацюючими, не займатися підприємницькою або незалежною професійною діяльністю та пройти підготовку чи перепідготовку для надання соціальної послуги з догляду.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь