A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

ОТРУЄННЯ      ГРИБАМИ

Дата: 16.09.2021 09:04
Кількість переглядів: 1429

Фото без опису

                                                                                            

«Усі гриби їстівні, але деякі з них –

лише один раз в житті».

 

           В Україні щорічно виникає значна кількість тяжких отруєнь грибами, які в 10-15%  закінчуються смертю.

Коливання кількості отруєнь пов’язані насамперед з кліматичними особливостями року, що аналізується. За сприятливих погодних умов, коли кількість грибів буває великою, відповідно збільшується кількість отруєнь.

 

В   області щорічно  реєструються випадки отруєнь грибами. Станом на серпень 2021р. зареєстровано 5 випадків отруєння грибами на території Іваничівської ОТГ.

 

Незважаючи на те, що гриби є цінними продуктом харчування, містить значну кількість білків, мінеральних речовин, мікроелементів /цинку, міді, заліза, йоду/ ,містять значну кількість екстрактивних речовин, а тому мають сильну сокогінну дію на шлунково-кишковий тракт, вживати їх можна тільки здоровим людям. При захворюванні шлунка, підшлункової залози, а також людям похилого віку та дітям до 14 років вживати гриби взагалі їсти  не рекомендується, однак  деякі дорослі та батьки в окремих випадках ігнорують цими застереженнями. 

           Не допустимим є те що батьки дають гриби навіть маленьким діткам.     

              Залежно від клінічних проявів отруєнь, зумовлених системно органною тропністю токсинів, отруйні гриби поділяють на такі основні групи:

  1. Гастроентеротропні (ентомола отруйна, рядовка отруйна, опеньок несправжній сірчано-жовтий, печериця темношматкова, печериця отруйна, опеньок несправжній  цегляно-червоний тощо.)
  2. Нейротропні (іноцибе Патуйяра, іноцибе смугастий, клітоцибе  воскоподібний, мухомор червоний, мухомор пантериновий).
  3. Гепатонефротропні (бліда поганка-зелена, біла і жовта; сморж звичайний, павутинний, гриб-зонтик  коричнево-вишневий.)

         Отруєння грибами спостерігається переважно навесні та наприкінці літа. Весняні отруєння спричиняються переважно гастроентеротропною групою грибів. Літні й осінні гриби формують переважно гепато- нефротропну і нейротропну групу отруєнь.

        Як свідчить статистика найбільше отруєнь спричинених  блідою поганкою, яка належить до пластинчастих  грибів,  яку нерідко помилково приймають за сироїжку чи печерицю. Отруїтися  можна, з'ївши навіть третину гриба.

          Латентний період у разі отруєння блідою поганкою коливається  від 6 до 12 годин. Клінічний перебіг характеризується жорстокими проявами гастроентериту, зневодненням організму, ураженням ЦНС та розвитком  токсичного гепатиту, нефро-нефриту і серцево-судинної недостатності.

           Варто зауважити, що їстівні гриби за несприятливих екологічних умов (поблизу автомобільних доріг, занедбаних складів отрутохімікатів, хімічних комбінатів тощо) можуть набувати токсичних властивостей. У змінених умовах гриби селективно адсорбують токсичні сполуки і, можливо, потенційно їх  або синтезують нові токсичні речовини, які можуть стати причиною атипових отруєнь.

           Іноді їстівні гриби можуть стати причиною захворювання – коли вживають гриби старі, перезрілі або після тривалого зберігання. Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба в день збирання. Розлади травлення може спричинити також вживання недоварених або недосмажених білих грибів, лисичок, опеньків тощо, у сирій м’якоті яких містяться отруйні нетермостійкі речовини. Деякі їстівні та умовно їстівні гриби ( зеленуха, синяк, дубовик) містять отруйні речовини, що не розчиняються шлунковим і кишковим соком, але розчиняються алкоголем, тому споживання цих грибів разом з алкоголем може спричинити тяжке отруєння.          

         При збиранні грибів, навіть при наявності деяких знань та досвіду завжди,   обов’язково врахуйте наступне:

  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, які викликають у Вас сумнів, остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені   морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Кожний вид грибів консервуйте окремо. Старанно їх мийте перед консервуванням, щоб з ними не потрапили частинки землі. Пам’ятайте про можливість розвитку палички ботулізму в продуктах домашнього консервування.
  • Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
  • Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

 

         Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу». Пийте багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Не викидайте недоїдені гриби та страви з них. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Жодного самолікування!  Адже чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

 

 Ростислав Квятковський – лікар з загальної гігієни Нововолинського

                                                  відділення ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ                                 

                                                   України»              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора