A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Голови Іваничівської, Павлівської, Поромівської територіальних громад проти закриття ФАПів!

Дата: 10.09.2021 19:28
Кількість переглядів: 1777

Фото без опису

 

Голови Іваничівської та Павлівської сільських рад, отримавши інформацію про те, що на зборах медичних працівників первинної ланки, фельдшерів ФАПів будуть повідомляти про їх вивільнення, а отже можуть припинити своє функціонування фельдшерсько-акушерські пункти в селах громад, де вони розміщені, без запрошення керівника КНП «Володимир-Волинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Киці Р.А. з власної ініціативи прибули на ці збори, де висловили своє негативне ставлення до подій, що відбуваються у колективі медичних працівників первинної ланки та звернулися до завідувачів ФАПами підтримати їх ініціативу та запросити на зустріч з колективом голову Володимир-Волинської районної ради Хиця В.Л.

 

Саме 3 вересня на письмову вимогу голів Іваничівської, Павлівської та Поромівської сільських рад відбулась зустріч з керівництвом Володимир-Волинської районної ради в особі заступника голови, в присутності медичних працівників КНП «Володимир-Волинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та голів громад.

 

Голова Іваничівської селищної ради Лідія Томашевська зазначила, що організація надання якісних медичних послуг є одним з головних пріоритетів діяльності селищної та сільських рад саме на рівні впершу чергу існуючих фельдшерсько-акушерських пунктів.

 

У зв’язку з тим, що Володимир-Волинська районна рада не розглянула на своїх сесійних засіданнях рішення Іваничівської селищної ради від 5 березня 2021 року № 4/16 щодо передачі установи та майна колишнього Іваничівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги у комунальну власність Іваничівської селищної ради, тим самим проігнорувавши рішення депутатів Іваничівської селищної ради, спричинила зупинку фінансування та ріст заборгованості по енергоносіях зокрема.

 

Пунктом 10 Закону України від 17 листопада 2020 року № 1009-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» визначено, що правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року, зобов’язаний передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.

 

Установа КНП «Володимир-Волинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та її майно на даний час не передано у комунальну власність Іваничівської селищної ради, тому на сьогодні механізм фінансування даної установи зі сторони громад не передбачений чинним законодавством.

 

Іваничівська селищна рада неодноразово зверталася до Володимир-Волинської окружної прокуратури, відділу з питань розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади Волинської обласної державної адміністрації, департаменту фінансів та управління охорони здоров’я ОДА щодо реагування на протизаконні дії Володимир-Волинської районної ради у межах їхньої компетенції.

 

Селищна рада, враховуючи суспільний резонанс, який може виникнути в зв’язку із закриттям ФАПів та унеможливленням надання медичних послуг населенню, що спричинено штучним затягуванням процесу передачі установи КНП «Володимир-Волинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та її майна у комунальну власність Іваничівської селищної ради, звернулася з позовом до Волинського окружного адміністративного суду щодо протиправної бездіяльності Володимир-Волинської районної ради та зобов’язання її прийняти рішення про передачу КНП «Володимир-Волинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» у комунальну власність Іваничівської селищної ради.

 

Волинський окружний адміністративний суд відповідною ухвалою від 25 серпня 2021 року відкрив провадження по даній адміністративній справі.

 

Лише у випадку позитивного вирішення, буде розблоковано перерахування коштів громадами на рахунок КНП «Володимир-Волинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», що зніме напругу, яка склалася в зв’язку з інформацією про закриття ФАПів.

 

 

Голови Павлівської та Поромівської сільських рад також підтримали цю позицію та наголосили на тому, що без передачі установи КНП «Володимир-Волинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» та її майна у комунальну власність Іваничівської селищної ради, питання фінансування вирішити буде не можливо, а подальше фінансування зі сторони громад буде незаконним.

 

Відповідно голови громад звернулися до заступника Володимир-Волинської районної ради з проханням підняти перед депутатами питання передачі даної установи та її майна у комунальну власність Іваничівської селищної ради та розглянути на черговій сесії Володимир-Волинської районної ради і прийняти відповідне рішення.

 

За результатами цієї зустрічі було напрацьовано ряд домовленостей щодо передачі установи та її майна у комунальну власність Іваничівської селищної ради, проведено ряд робочих нарад з врегулювання даного питання.

 

Все залежить від того, яке рішення прийме Володимир-Волинська районна рада на черговій сесії.

 

В першу чергу результат  голосування буде залежати від того, як саме проголосують депутати, які обрані та представляють інтереси жителів Іваничівської, Павлівської Поромівської та Литовезької сільських рад.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора