A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Насильство в сім’ї: що робити?

Дата: 08.09.2021 15:00
Кількість переглядів: 1607

Фото без описуПроблема насильства в родині є досить гострою для України. Її небезпечність полягає в тому, що прояви насильства і жорстокості в сім’ї не лише руйнують гармонію і злагоду в родині, а й виступають однією з передумов зростання злочинності. Проблема трагічна ще й тим, що страждають діти. Страждають не лише від насильства стосовно себе.

Спостерігаючи насильство у своїй сім’ї, у майбутньому переносять цей негативний досвід у власне життя. Нині серед школярів надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми одне до одного. Кожна дитина-жертва має сказати собі: «Я цього не заслуговую!» і шукати шляхи звільнення через допомогу дорослих та відповідних служб.  А скільки ще залишається сімей, де жінка не знаходить в собі сили зізнатися в тому, що чоловік її б’є, принижує і залякує? Чуючи про насильство в сім’ї, ми часто думаємо тільки про фізичні прояви цього поняття. Адже форм насильства є кілька , і якщо інші не так помітні, вони не менш руйнівні. Яким буває насильство, і чи є воно у Вашій родині?

Фізичне насильство

Чоловік може штовхати, бити жінку кулаком або давати ляпас, стусани, кидати в неї предмети, загрожувати зброєю. До фізичного насильства відносяться і відмова в допомозі, коли жінка її потребує, і спроби не випускати її з будинку, заборони на медичну допомогу і т.д. На жаль, в сім’ях, де чоловік психологічно слабкий, за рахунок фізичного насильства, він часто прагне домінувати над дружиною.

Психологічне насильство

Це один з найдієвіших і найпоширеніших видів насильства, який можуть застосовувати як чоловіки, так і жінки . Чоловік намагається встановити свої порядки в будинку тільки за рахунок обмеження прав дружини. При цьому він постійно пред’являє претензії, оскільки поняття справедливості у нього дуже суб’єктивне, і правим він вважає тільки себе. Жінки теж можуть стати винуватицями психологічного насильства в сім’ї. Занижена самооцінка і велике прагнення до влади проявляється в постійних звинуваченнях, що все робиться не так. На людях такі жінки виказують чоловікам повну неповагу, словами роблять боляче. Часто чоловіки таких дружин спиваються, не витримавши психологічного насильства, і знаходять порятунок від постійних претензій у пляшці.

Сексуальне насильство

Таке насильство може бути як явним, так і прихованим. Якщо чоловік примушує вас до фізичного контакту силою, або хоче вчинити його так, як ви не хочете – це явне сексуальне насильство. Чоловік, який любить і цінує свою дружину, ніколи не зробить їй погано.

Економічне насильство

Таке насильство проявляється в повному позбавленні особистих коштів, неможливості для жінки розпоряджатися бюджетом сім’ї і, звичайно, витрачати будь-які гроші на себе. Як не дивно, економічне насильство в сім’ї може проявлятися і у чоловіків з нездатністю заробляти взагалі. Вони відбирають у дружини всі гроші і розпоряджаються ними на свій розсуд. Тільки люди, слабкі душевно і емоційно, прагнуть до насильства, як єдиного способу мати владу над людьми.  

Фази насильства:

Психологи виділяють 3 фази будь-якого циклу насильства:
1.Напруга – окремі спалахи образ.

2.Гостре насильство – сплеск напруги в самій негативній формі.

3.”Медовий місяць” – вибачення і запевнення в любові, а потім  все починається з початку.

Що ж робити, якщо у вашій сім’ї відбувається той чи інший вид насильства?
На жаль, не кожна жінка може відразу розпізнати, що в її сім’ї відбувається насильство. Зазвичай до такого типу відносин приходять з часом, коли накопичуються образи і невирішені конфлікти.

Якщо ви стали помічати, що ваше спілкування зійшло майже нанівець – задумайтесь.
Якщо бачите, що ваш чоловік говорить вам про любов, але при цьому знаходиться в напрузі і стискає кулаки – починайте хвилюватися.

Якщо ж відбувається вибух, і чоловік застосовує до вас фізичне насильство, а ви в черговий раз думаєте, що цього не повториться – біжіть!

Не думайте, що вам вдасться змінити чоловіка або його ставлення до вас. Ні своїми вчинками, ні поведінкою ви не зможете вплинути на нього. Зрозумійте, що ця людина, дуже близька вам і дорога, – хвора . Проблема не у вас, а в ньому. І він ніколи не зупиниться. Так, покинути його складно. Кожна жінка замислюється про те, що йти їй нікуди. Особливо, якщо немає поруч близьких людей. Перспектива залишитися зовсім одній часто є причиною, щоб залишатися в сім’ї, де є насильство. Це зрозуміло. Будь-яке розставання – важко. Часто наші страхи не дають нам бачити ситуацію в цілому. Ми судимо тільки зі своєї точки зору, з маленького замкнутого світу. І гвалтівники цим користуються. Вони маніпулюють жінкою, постійно дорікаючи в тому, що вона ні на що не здатна. Ви – здатні! Ви своїми розумними обдуманими вчинками здатні захистити своїх дітей! Статистика таких сімей невтішна – насильство, що застосовується до матері, застосовуватиметься і до дитини . А чи є у жінки щось цінніше, ніж її власна дитина? Ні. І вам треба жити заради неї. Якщо, прочитавши цей матеріал, ви зрозуміли, що у вашій родині насильства немає – цінуйте свою сім’ю. Не дозволяйте ні собі, ні комусь іншому впливати на ваше життя. Бережіть один одного!

Якщо ви стали жертвою домашнього насильства:

- викличте поліцію за номером 102;

- зателефонуйте на Національну «гарячу лінію» за номерами телефонів: 0 800 500 335 або з мобільного 116 123;

 - зверніться до КЗ «Центр  надання соціальних послуг Іваничівської селищної ради» або у відділ соціального захисту населення та охорони здоров’я Іваничівської селищної ради, де спеціалісти нададуть кваліфіковану консультацію, тел. 21 183;

- якщо у сім’ї є діти, які стали жертвами насильства або були свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей.

Не будьмо байдужими до конкретної людської біди! Разом ми можемо створити соціальний простір, вільний від насильства!

 

Відділ соціального захисту населення

та охорони здоров’я Іваничівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора