A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Асоціація міст України виступає за збереження тютюнового акцизу для громад

Дата: 19.05.2021 14:22
Кількість переглядів: 750

Фото без описуУряд знову хоче відщипнути з місцевих бюджетів акцизний податок: цього разу 5% акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. Асоціація міст України виступає за збереженя цього податку для громад.

Чим це загрожує громадам розповів під час Волинської регіональної політичної платформи «Актуальні питання становлення органів місцевого самоврядування в умовах нового адміністративно-територіального устрою», яка відбулася цьогоріч 14 травня у селі Радовичі, Турійської селищної ТГ, Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Зі слів пана Слобожана, Уряд хоче перекласти сплату частини акцизу з роздрібного продажу тютюнових виробів на великих гравців, проте так муніципалітети можуть втратити 2,4 мільярда гривень. Адже наразі роздрібні торговці (кіоски і магазини, які продають цигарки) сплачують 5% відповідного податку, що також йде до місцевих бюджетів. Проте урядовим законопроєктом хочуть перекласти це зобов’язання на великих гравців – виробників та імпортерів тютюнових виробів, таких як Philip Morris або Japan Tobacco International. Перерозподіл акцизу на місцеві громади, як передбачається в документі, буде відбуватись через держбюджет.

В Асоціації міст України вважають, що запропонований механізм, не забезпечить справедливого зарахування податку до місцевих бюджетів.

Зі слів Виконавчого директора АМУ, такі норми вигідні власникам роздрібних мереж, які не хочуть адмініструвати місцевий акциз з тютюну. Тож Асоціація виступає за збереження цього податку, як це вдалося зробити з акцизом на пальне. Нагадаємо, цю правку до Закону України «Про Держбюджет на 2021 рік» вніс просто у сесійній залі Верховної Ради України, парламенртар від Волині, В'ячеслав Рубльов.

Як інформують в АМУ, втрату податку на роздрібний продаж тютюну в Уряді хочуть компенсувати підвищенням податків аграріям. А це, каже виконавчий директор АМУ, може призвести до того, що частина аграріїв, які працюють прозоро і чесно, перйдуть у тінь, щоб уникнути такого податкового навантаження.

Із таким твердженням згідна і народна депутатка Лариса Білозір. На її думку варто врегулювати питання встановлення ставки земельного податку, аби не було схем, відповідно до яких підприємства орендують в громад гектари земель за копійки.

«Збільшення єдиного податку удвічі – це буде удар по аграріях, які працюють «в білу». Навпаки треба виводити з тіні тих, які не платять ринкову ціну», - вважає вона.

Волинське регіональне відділення Асоціації міст України



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора