A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Держпродспоживслужба застерігає: Як уберегти себе і своє господарство від грипу птиці!

Дата: 05.02.2021 11:25
Кількість переглядів: 418

Фото без описуНа превеликий жаль, хвиля «пташиного грипу», яка котиться Європою, де він виявлений в 13 країнах ЄС, дійшла і до України. В Україні епізоотична ситуація щодо захворювання на високопатогенний грип птиці суттєво погіршилася, станом на 14 січня 2021 року було зареєстровано 8 випадків захворювання у трьох областях, а саме, в Київській (2 випадки), Миколаївській (5 випадків) та Херсонській (1 випадок).

 

Зокрема зазначимо, що Україна розташована на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збудника грипу птиці з дикими перелітними птахами з неблагополучних країн, територій та зон існує постійно. Особливо під час весняної і осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується.

Виникнення грипу птиці несе із собою матеріальні збитки для її (птиці) власників та передбачає матеріальні затрати, залучення людських ресурсів для виконання і дотримання передбачених карантинних міроприємств.

 

Управління Держпродспоживслужби зважаючи на напружену епізоотичну ситуацію в Україні щодо високопатогенного грипу птиці, з метою вжиття профілактичних заходів, проведення роз’яснювальної роботи серед населення громади інформує:

   

Високопатогенний грип птиці, який також називають чумою птиці, представляє собою гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної систем та високою загибеллю.

Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також інші види птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки . У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентними носіями збудника грипу, при цьому в них відсутні виражені клінічні прояви.

  Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

   Міграція перелітних водоплавних птахів – один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу і проникнення його на територію України. Оскільки основним резервуаром грипу служать перелітні птахи, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

   Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

     Зараження відбувається прямий контакт у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря.

Збудником грипує РНК-місний вірус. За природного інфікування вірус грипу можна виділити від усієї домашньої та деяких видів дикої птиці, які є резервуаром збудника в природі.

Клінічні ознаки Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.

Так, інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине.

              Спостерігають також блискавичний перебіг інфекції, коли птах гине без симптомів.

       Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів.

 

Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.

Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.

 

Для запобігання занесення грипу птиці в особисті селянські господарства необхідно:

  • проводити регулярний клінічний огляд птиці;

  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

  • не допускати відвідувачів і сторонніх людей до пташників;

  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

  • утримувати різні види птахів окремо (не допускати контакту між різними видами);

  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

Дії при підозрі на захворювання:

  1. обов’язково повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини державних установ про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;

  2. до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини, дотримуючись правил особистої гігієни, ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

Підсумовуючи вищезазначене, Іваничівське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, звертаючись до населення і всіх операторів ринку, що здійснюють свою діяльність в галузі птахівництва  вкотре наполягає на безумовне дотримування профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та Ветеринарно-санітарних правилах для птахівничих господарств і вимог до їх проектування , а при виявлені будь-яких ознак незвичної поведінки птиці, або у випадку її масової загибелі терміново сповіщати територіальний орган Держпродспоживслужби.

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:

Іваничівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області

тел.: (03372) 2-17-03, 2-10-05.

Начальник управління     Людмила ПРОСАПЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора