A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Страхові виплати медикам, інфікованим COVID-19

Дата: 23.12.2020 15:37
Кількість переглядів: 553

Фото без опису

Страхові виплати медикам, інфікованим COVID-19

 

Законом № 588, який набрав чинності з 23.05.2020 р., внесено зміни до ст. 39 Закону № 1645. Вони передбачають забезпечення державою страхових виплат медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Уряд Порядком № 498 (набрав чинності з 20.06.2020 р.) визначив механізм, за яким будуть здійснювати страхові виплати в разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням COVID-19, передбачені ст. 39 Закону № 1645, а також установив розміри цих виплат.

Зокрема, якщо встановлено медичному працівникові групу інвалідності та ступінь стійкої втрати працездатності протягом одного календарного року внаслідок захворювання на COVID-19, що настало під час виконання професійних обов’язків, виплата проводиться одноразово в таких розмірах:

  • 400-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю І групи (станом на 2020 рік – 810 800 грн);

  • 350-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю ІІ групи (станом на 2020 рік – 709 450 грн);

  • 300-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, — для осіб з інвалідністю ІІІ групи (станом на 2020 рік – 608 100 грн).

У разі смерті медичного працівника в таких випадках проведуть виплату в 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року (1 520 250 грн).

Страхові виплати призначатимуть і виплачуватимуть управління виконавчої дирекції ФСС в областях, м. Києві або їхні відділення протягом одного місяця з дня виникнення права на такі виплати за зверненням медичного працівника за зареєстрованим місцем проживання та/або перебування або за зверненням іншої особи, яка має право на виплату.

Відповідно до п. 4 Порядку № 498 право на отримання страхової виплати, пов’язаної з інвалідністю, настає з дня встановлення МСЕК групи інвалідності та ступеня стійкої втрати професійної працездатності внаслідок захворювання медика на COVID-19.

Факт смерті медичного працівника з причин, пов’язаних з інфікуванням COVID-19 під час виконання професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, установлює комісія зі спеціального розслідування та оформлює актом розслідування нещасного випадку за формою Н-1 (згідно порядку № 337).

Виплати у зв’язку з гострим профзахворюванням

Фонд соціального страхування здійснює загальнообов’язкове державне соціальне страхування працівників від професійного захворювання, яке спричинило втрату працездатності (ч. 1 ст. 1 Закону № 1105). У разі настання страхового випадку (у тому числі профзахворювання).

ФСС здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) страхову виплату потерпілому в розмірі його середньомісячного заробітку в разі тимчасового переведення його на легшу нижче оплачувану роботу;

3) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних із похованням померлого;

4) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

5) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

6) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого.

Перші 3 виплати здійснює роботодавець (за рахунок ФСС). Інші 3 виплати здійснює безпосередньо ФСС.

Перші 5 днів  тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець власними коштами, а починаючи із 6 дня допомогу виплачують за кошти ФСС.

Підставою для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності є:

1) виданий в установленому порядку листок непрацездатності;

2) акт розслідування гострого професійного захворювання за формою Н-1.

Лікарняні в такому випадку призначають у розмірі 100 % середньої заробітної плати.

У разі смерті медичного працівника заклад охорони здоров’я може зазнати витрат на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги, які ФСС відшкодує. При цьому проводять витрати на саме поховання; придбання одягу, взуття, інших предметів для похорону; організацію поминального обіду; релігійні обряди; виготовлення і встановлення пам’ятників та огорож тощо.

Механізм проведення відшкодування закладу охорони здоров’я ФСС, яке поховало працівника в разі його смерті від гострого професійного захворювання, на організацію поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги установлений Порядком № 826.

Витрати на поховання не можуть перевищувати граничні розміри, установлені постановою правління ФСС № 45. Витрати можуть різнитися за областями.

Для отримання відшкодування витрат від ФСС заклад охорони здоров’я повинен подати до управління (відділення) ФСС:

  • заяву-розрахунок із заповненим додатком;

  • документи (довідки, рахунки тощо), які підтверджують понесені відповідні витрати на день поховання;

  • акт за формою Н-1.

Начальник відділу профілактики страхових випадків – страховий експерт з охорони праці Нововолинського відділення управління ВД ФСС у Волинській обл.,  Е. Новіков


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора