Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Рекомендації щодо проведення дезінфекційних профілактичних заходів

Дата: 24.03.2020 08:28
Кількість переглядів: 7626

Фото без опису

Дезінфекція на підприємствах, установах, організаціях   

Рекомендації щодо проведення дезінфекційних профілактичних заходів

в адміністративних будівлях

  • Прибирання приміщень: вологе прибирання проводити до початку роботи установи та в кінці робочого дня з використанням миючих та дезінфекційних засобів;

  • провітрювання до початку роботи установи, в кінці робочого дня та кожні 3 год протягом дня;

  • проводити обробку поверхонь, місць контакту рук працівників і відвідувачів (ручки дверей, місця сидіння, підлокітники, поручні сходинок,  тощо) дезінфекційними засобами з мінімальним терміном експозиції відповідно до інструкції шляхом протирання;

  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами, двічі протирають серветками, рясно змоченими питною водою. Змивання робочих розчинів з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами (підлога, стіни, двері, стільці тощо) не потрібно.

  • Туалети по мірі необхідності і після закінчення роботи підприємства ретельно очищують, промивають та дезінфікують методом зрошення, під час кожного прибирання туалетів протирають окремою серветкою, змоченою в розчині засобу вентелі кранів, ручки дверей, кнопки зливу і інші поверхні, яких торкаются руки людини при відвідуванні туалету.

  • для очищення килимових покриттів використовувати тільки порохотяги.

Дезінфекція на підприємствах продовольчої торгівлі

  • Дезінфекція на підприємствах продовольчої торгівлі, включаючи великі супермаркети, плодово-овочеві базари, склади, а також стаціонарні (палатки, кіоски, автофургони, павільйони) і пересувні (візки, кошики, лотки, авто лавки, автопричепи тощо) об’єкти дрібнороздрібної мережі і транспорт для перевезення харчових продуктів проводиться у відповідно до правил і нормативів, які регулюють їх діяльність.

  • Дезінфекція поверхонь, приміщень, торговельного (ваги, прилавки, вітрини, фасувальних агрегатів тощо) і технологічного обладнання (фаршевих машин, пилок, столів для обробки риби, м’яса, решіток, стелажів тощо, раковин і виробничих ванн), холодильного обладнання, тари, посуду, крупного (стелажі, візки, транспортери) і дрібного інвентарю (лотків, таць, ножів, обробних дощок у відділах збереження продуктів, які швидко псуються (м’ясному, рибному, молочному, ковбасному, кулінарному, кондитерському тощо) проводять методом зрошення, протирання чи занурення.

  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами, двічі протирають серветкою, рясно змоченою проточною водою. Змивати робочі розчини з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами не потрібно.

  • Дезінфекція поверхонь приміщень, торгівельного обладнання (платформи ваг, прилавків, вітрин, стелажів, фасувальних агрегатів тощо), інвентарної тари, дрібного і крупного обладнання в бакалійних, хлібобулочних та інших відділах проводять методом зрошення,протирання чи занурення( дрібний інвентар) розчином засобу,норма витрати засобу 100-200 мл/кв.м.

  • Після експозиції поверхні, які безпосередньо контактують з харчовими продуктами двічі протирають серветками рясно змоченими проточною водою. Харчове обладнання ополіскують водою від залишків дезінфікуючого розчину протягом 3-5 хвилин. Змивати робочі розчини засобу з поверхонь, які не контактують з харчовими продуктами не потрібно.

  • Поверхні вражені пліснявою, попередньо очищують і просушують, а потім двократно з інтервалом 15 хвилин обробляють методом протирання або зрошення розчином деззасобу.

  • Генеральну санітарну обробку підприємств продовольчої торгівлі проводять відповідно до внутрішнього розпорядку підприємства, але не рідше одного разу на тиждень. Дезінфекція у відділах швидкопсувних продуктів (м’ясному, рибному, молочному, ковбасному, кулінарному, кондитерському та інше) проводиться розчином деззасобу. Дезінфекція в бакалійних, хлібобулочних та інших відділах проводиться методом зрошення, протирання або занурення (дрібний інвентар) дезрозчином  згідно з інструкцією.

  • Туалети за необхідності  та після закінчення роботи підприємства ретельно очищають, промивають і дезінфікують шляхом зрошення. Норма витрати засобу становить 150-300 мл на 1 кв.м При кожному прибиранні туалетів протирають окремо виділеною серветкою, змоченою в дезрозчині вентилі водопровідних кранів, а також ручки дверей, спускові ручки та інші поверхні, яких торкаються руками люди в туалеті.

  • Прибиральний інвентар занурюють у розчин деззасобу, матеріал (губки, серветки, ганчір’я) замочують в дезрозчин.  Після закінчення дезінфекції ополіскують водою.

Які засоби використовувати для дезінфекції

 Для проведення дезінфекції використовують дезінфекційні засоби  дозволені в Україні, що забезпечують ефективне знезараження щодо вірусних інфекції.

  • При дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфікуючі засоби, зареєстровані відповідно до законодавства та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні).

  • антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (зі вмістом спирту вище 60%), (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації); у тому числі такі, які мають пролонгований терміном дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів, а саме: «Тонік «Біоцид плюс» – 6 год, «БактериоСол S» – 3 год., «БіоЛонг – шкірний антисептик» – 5 год., «Брилліант руки 2» – 3 год., «Сенсіва U» – 3 год.

  • препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації);

  • для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи, хлорвмісні препарати. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно установи та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху, бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування, наприклад: «Жавілар Ефект», «Інкрасепт», «Дезактін», «Соліклор», «Дез Таб», «Дезараль», «Тентамін», «Бланідас 300», «Бланідас Актив», «Медикарин», «Лізоформін», «Гуасепт» та інші.

  • Поверхні (меблів, підвіконників, тощо)  можна дезінфікувати спиртовими антисептиками швидкої дії: «Фамідез», «Септофан квік», «Еконор дез експрес».

Дезинфекція громадського транспорту

 

Методи і засоби санітарної обробки.

1 Для дезінфекції громадського транспорту (в АТП, депо міського електротранспорту, на автовокзалах) необхідно виділити місця для проведення миття та дезінфекції, дезінфікуючі засоби, інвентар для проведення дезінфекції.

2  Визначити особу, яка б слідкувала за рухом і санітарним станом транспорту та проводила дезінфекцію, була ознайомлена та забезпечена умовами приготування робочих дезінфекційних розчинів і проведення дезінфекції, застосовувала засоби індивідуального захисту, дотримувалася техніки безпеки при роботі з дезінфікуючими засобами. Не виключена можливість залучення суб’єктів господарської діяльності, які мають дозвіл на виконання дезінфекційних заходів.

3  Пост миття і дезінфекції повинен бути забезпечений устаткуванням та інвентарем для дезінфекції, спецодягом для проведення дезінфекції, місцем для зберігання мийного інвентарю, миючих та дезінфікуючих засобів, спецодягу;

Виїзна санітарна обробка транспорту:

  • служба санітарної обробки громадського транспорту в ряді випадків для скорочення непродуктивних витрат підприємств, які мають транспорт може використовувати пересувний санітарний пост або виїзд дезінфектора для проведення масової санітарної обробки безпосередньо на підприємстві, на кінцевих зупинках та інших місцях перебування автотранспорту чи його складових частин;

  • виїзна дезінфекція проводиться методом зрошення.

  •   Для санітарної обробки транспорту необхідно використовувати дезінфікуючі засоби, що мають свідоцтво про державну реєстрацію, позитивний висновок та дозволені до застосування в Україні. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно салону транспортного засобу та поверхонь приміщень, не мали б неприємного запаху, наприклад: Дезекон ОМ, Санімакс, Санікон, Новохлор-Екстра та інші.

  •   Рекомендовано щоденно перед виїхдом проходить ретельну обробку транспортного засобу дезінфікуючим розчином, яким обробляють поручні, ручки, підлокітники та підлогу у транспортних засобах.

 Послідовність обробки.

Волого-механічна дезінфекція, як правило проводиться з допомогою оприскувача або іншого обладнання, яке забезпечує дрібно-дисперсне розпилення дезінфекційного розчину  (Квазар Оріон та інші) або двократне протирання ганчір’ям, змоченим в дезінфекційному розчині:

  • протирають зовнішні дверцята та ручки;

  • протирають поручні;

  • зрошують стелю, стіни, сидіння;

  • металеві частини після закінчення часу обробки (експозиції) протирають чистою серветкою;

  • до початку роботи перевіряють справність розпилювача, спецодягу, респіраторів, рукавичок;

  • з метою запобігання небезпечних випадків забороняється залишати без догляду дезінфекційні розчини;

  • забороняється вживати їжу, пити, палити під час проведення дезінфекційних заходів.

  В період між рейсами необхідно ретельно провітрювати салони транспортного засобу.

Дотримання маскового режиму:

  • на всьому протязі рейсу водій, кондуктор контактують із великою кількістю пасажирів, тому для захисту органів дихання вони повинні застосовувати респіратори або маски (4-х шарові марлеві, одноразові);

  • заміна марлевих масок проводиться кожні 2-4 години, респіраторів згідно рекомендацій виробника;

  • знезараження марлевих масок необхідно проводити методом кип’ятіння (в 2% мильно-содовому розчині – 15 хвилин) або зануренням в один із дезінфікуючих розчинів с послідуючим пранням та прасуванням, одноразові респіратори утилізуються.

Дотримання гігієни рук сприятиме попередженню розповсюдження інфекційних захворювань. В період підвищення захворюваності на ГРВІ та грип необхідно частіше мити руки. Перевагу краще віддавати бактерицидному рідкому милу.

 При відсутності умов для миття рук, наприклад, на робочому у водія та контролера громадського транспорту, для дезінфекції рук ефективно використовувати антисептики, у тому числі такі, які мають пролонгований терміном дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів, а саме: «Тонік «Біоцид плюс» – 6 год, «БактериоСол S» – 3 год., «БіоЛонг – шкірний антисептик» – 5 год., «Брилліант руки 2» – 3 год., «Сенсіва U» – 3 год). Антисептики та дезінфекційні засоби можна придбати в аптеках, у тому числі в  дрібній зручній до застосування розфасовці. На всі засоби треба мати документи, що підтверджують їх дозвіл для застосування.
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора