A A A K K K
для людей із порушенням зору
Офіційний сайт Іваничівської селищної ради
Волинська область, Володимирcький район

Іваничівські школярі вчилися жити безпечно

Дата: 10.10.2019 16:42
Кількість переглядів: 592

Фото без описуУ середу, 9 жовтня, незважаючи на не вельми привітну осінню погоду, на подвір’ї НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 – гімназія» смт Іваничі було дуже гамірно. Адже цього дня в гості до школярів завітали учасники й організатори освітньої кампанії «Безпечний пішохід».

Фото без опису

#Все буде безпечно – таким хештегом на фасаді зустріла нас школа. На подвір’ї – автомобілі поліції, швидкої допомоги, рятувальників. У фоє та класах – інформаційні стенди про безпеку руху, виставка малюнків «Все буде безпечно», фотозона «Безпечний пішохід», різноманітні локації, де дітки виготовляли лепбук «Безпека мого життя», брали участь у вікторині «Мій друг – дорожній знак», робили аплікацію «Веселий світлофорик», проходили квест «Безпечний пішохід» та брали участь у флешмобі «Безпека в твоїх руках», переглядали відеофільм «Врятувати. Запобігти. Допомогти», наносили аквагрим, вчилися на манекені надавати першу допомогу тощо.

Нагадаємо, освітня кампанія «Безпечний пішохід» відбувається в межах міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Фото без опису

«Безпека і здоров’я людини – найбільша цінність, – вважає заступник селищного голови Іваничів з гуманітарних питань Віктор Березюк. – На сьогодні одним із головних пріоритетів для нас є зробити так, щоб люди нашої громади почувалися безпечно. Дуже добре, що акція «Безпечний пішохід» сьогодні відбувається в школі. Адже не секрет, що легше навчити дитину, ніж потім перевчати дорослого. І коли ми закладемо основи безпеки життєдіяльності в юного покоління, то це стане гарантією того, що вони дотримуватимуться цих правил і в зрілому віці. Я нині можу порівняти рівень безпеки пішоходів у нас і в Польщі та Німечинні, де мені довелося побувати. Там люди напрочуд дисципліновані. А ми знаємо, вміємо, можемо, але чомусь нехтуємо елементарними правилами безпеки. Тому дуже важливо прищеплювати ці правила саме в дитинстві».

Фото без опису

Рятувальники Андрій Швайковський, Микола Гіль, Микола Кулініч цього дня розповідали дітлахам про специфіку своєї роботи, давали приміряти амуніцію, дозволяли посидіти в кабіні, терпеливо відповідали на запитання, що сипалися з усіх боків.

«Адміністрація школи запросила нас взяти участь у сьогоднішньому заході, розповісти й показати дітям, як ми працюємо, – розповідає Андрій Швайковський. – Дітки напрочуд активні та зацікавлені. Розпитують про те, як рятуємо людей, як працює наш інвентар. Найбільше їм цікаві ножиці, якими розрізають метал, щоб у разі аварії дістати з машини людей. Також радо приміряють амуніцію. І, звісно, вишиковуються в чергу, аби сісти в кабіну й увімкнути сирену. Приємно, що дітлахи не байдужі, ставлять запитання й уважно вислуховують відповіді. Думаю, сьогодні вони взяли для себе чимало корисної інформації. Тож спасибі організаторам, що запросили на такий чудовий захід».

Фото без опису

Біля автомобіля швидкої допомоги – ціла зграйка малечі. «Сьогодні показуємо дітям, як вимірювати пульс, артеріальний тиск, робити штучне дихання мішком Амбу, накладати шини, – розповів лікар невідкладних станів Євген Мороз. – Їм цікаво, як працює дефібрилятор. Он мою колегу – фельдшерку Наталію Шльому – просто засипали запитаннями. Гадаю, діти багато чого запам’ятають, удома розкажуть братикам і сестричкам, батькам. Можливо, хтось у майбутньому пов’яже життя з медициною».

Фото без опису

Неабияк цікавила школярів і робота поліцейських. Вони жваво ставили запитання, залюбки приміряли амуніцію. «Наразі ми показуємо дітям, як працює поліцейський, що він має при собі, – каже старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Волинській області, капрал поліції Марія Устіна. – Проводимо вікторини, під час яких школярі знайомляться з правилами дорожнього руху, спільно з Волинської обласною бібліотекою для юнацтва виготовляємо світловідбивні флікери. Приємно, що діти не бояться поліції, цікавляться нашою роботою. Розповідають, що вже навіть роблять зауваження дорослим, якщо ті переходять дорогу в невстановленому місці».

Фото без опису

«Тут дуже класно, весело, – каже шестикласниця Соломія Рубан. – Ми готувалися до цього свята. Я, наприклад, виконувала роль дорожнього знака. Сьогоднішній захід, вважаю, є дуже важливим. Адже якщо ми знатимемо правила дорожнього руху, буде менше аварій. А ще ми вже маємо уявлення про те, як надавати першу допомогу, можливо, колись це врятує комусь життя».

Фото без опису

Четвертокласники навперебій розповідають, як і для чого вони виготовляють світловідбивні флікери. «Ось ми виготовили такі машинки. Вони відбиватимуть світло, коли в темну пору доби будемо йти вулицею. Водій нас побачить і не наїде», – пояснює Стас Потапчук.

«Ми сьогодні дізналися дуже багато нового, – каже його друг Любомир Наумук. – Найбільше мені сподобалися поліцейські і їхня вікторина з цікавими запитаннями й солодкими призами».

Фото без опису

Четвертокласниці Аня Кеба і Настя Спиридон із захватом розповіли про квест «Безпечний пішохід», у якому взяли участь, та про те, що добре запам’ятали, як треба переходити дорогу, аби не потрапити під колеса машини. «Мені найбільше сподобалося писати правила дорожнього руху», – каже Аня. «А мені – шукати завдання за підказками», – додає Настя.

Фото без опису«Дуже хороший захід сьогодні відбувається в школі, – щиро тішиться класовод четвертого класу Оксана Маринчак. – Ми проходили дуже цікавий та пізнавальний квест «Безпечний пішохід», виконували завдання, а в результаті склали пазл. Ця акція – і пізнавальна, і навчальна, і виховна водночас. Діти навчалися граючись».

Фото без опису

«У нашій школі навчається 628 дітей. І найважливіше – це їхнє здоров’я та безпека, – вважає директорка НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 – гімназія» смт Іваничі Марія Шевчик. – Із першого до дев’ятого класу в шкільній програмі є урок «Основи здоров’я», на яких дітей навчають, зокрема, і правил безпеки. А такі заходи, як сьогоднішній, дуже потрібні. Адже освітня кампанія «Безпечний пішохід» стала своєрідним узагальненням того, чого навчають дітей педагоги. У нашій школі створено загони старшокласників – «Юні інспектори руху» та «Юні пожежники», вони добре підготовлені, проводять заняття з молодшими школярами. Сьогодні я спостерігала за дітьми й бачила, з якою цікавістю вони працюють на локаціях. Дуже важливо, що до такого тренувального процесу залучили учнів початкових класів. Їх у нас дуже багато – аж 250. Коли дивишся на їхні щирі усмішки, радість в очах, чітко розумієш: проект вдалий і дуже потрібний. Тож щиро дякую організаторам та учасникам».

Одне слово, день у школі видався вельми насиченим. Діти понесли додому нові знання, яскраві враження, а ще – чудові світловідбивні брелоки, які їм презентували організатори освітньої кампанії «Безпечний пішохід».

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора